Nevidljiva borba

22. 12. 2011.

“Ne boj se, Daniele, jer od prvoga dana kad si odlučio da se poniziš pred svojim Bogom da bi razumio, tvoje su riječi uslišane, i ja sam došao zbog tvojih riječi. Knez kraljevstva perzijskoga protivio mi se dvadeset i jedan dan, ali Mihael, jedan od prvih Knezova, dođe mi u pomoć. Ostavih ga nasuprot Knezu perzijskome.” (Daniel 10,12.13)

U Božjoj riječi imamo primjere kako su nebeski anđeli djelovali na um kraljeva i vladara, ali su istodobno na njihov um djelovali i Sotonini pomagači. Nikakva ljudska rječitost ni najsnažnije izloženo ljudsko mišljenje ne mogu promijeniti djelovanje Sotoninih oruđa. Sotona stalno nastoji zatvoriti put povezujući istinu s ljudskim izmišljotinama. I oni koji imaju svjetlost i znanje nalaze se u velikoj opasnosti ako se stalno ne posvećuju Bogu, ako se ne ponize i ne shvate pogibeljnost vremena u kojem žive.

Nebeska bića su zadužena da odgovaraju na molitve onih koji se nesebično zalažu za dobrobit Božjeg djela. Najistaknutiji anđeli u nebeskim dvorovima zaduženi su da odgovaraju na molitve koje se uzdižu Bogu za napredak Njegovog djela. U vršenju svoje dužnosti svaki anđeo ima svoj poseban položaj i zadatak, koji on ne može napustiti da bi zauzeo neko drugo mjesto. Ukoliko bi on napustio svoj položaj, to bi odmah iskoristile sile mraka.

Borba koja se dan za danom vodi između dobra i zla nikako ne prestaje. Zašto oni koji imaju toliko prigoda i prednosti ne shvaćaju žestinu te borbe? Oni bi trebali imati jasnu sliku o tome. Bog je vladar. Svojom vrhovnom vlašću On obuzdava i zadržava silnika ovog svijeta. Preko svojih oruđa On vrši djelo koje je određeno prije postanja svijeta.

Kao ljudi, mi ne shvaćamo veličinu borbe koja se vodi između nevidljivih sila, između dobrih i zlih anđela. Zli anđeli su neprekidno na djelu, planirajući svoje napade i vrbujući za pobunu protiv Boga kraljeve, vladare i silnike ovoga svijeta. Pozivam Kristove propovjednike da istinu o službi anđela živo predoče svima do kojih svojim glasom mogu doprijeti. Ne upuštajte se u fantastična nagađanja i špekulacije o tome. Pisana Božja riječ je naša jedina sigurnost. Moramo se moliti Bogu kao Daniel, da bi nas čuvali nebeski anđeli. Anđeli su kao službujući duhovi poslani da služe onima koji trebaju baštiniti spasenje. Molite se, braćo moja, molite se kao što se nikada dosad niste molili. Mi nismo spremni za Gospodnji dolazak. Trebamo izvršiti korjenitu pripremu za vječnost. (The SDA Bible Commentary, Ellen G. White Comments, sv. 4, str. 1173)

Leave a Comment