Jutarnji stih

Nezaboravni susreti

K tvojoj svjetlosti koračaju narodi … igrat će srce i širiti se.” (Izaija 60,3-5)

Budva je prelijep, mnogoljudni grad na crnogorskoj obali. Iako živim i radim u Beogradu u Srbiji, godišnje odmore provodim kao literarni evanđelist u susjednoj Crnoj Gori.
Jednog ljeta, dok sam radio na plaži, upoznao sam vrlo dragu obitelj. Otac je prepoznao neke od mojih knjiga koje je prije kupio. Rekao je da voli čitati i razgovarati o duhovnim pojedinostima. On je ekonomist rođen u Bosni i Hercegovini, ali se zbog rata preselio u Beograd. U razgovoru smo otkrili da živi u ulici koja je paralelna mojoj. Divili smo se “slučajnosti” da sam se sreo sa susjedom stotinama kilometara od Beograda koji želi bolje upoznati Boga. Razmijenili smo brojeve telefona i obećali da ćemo se ponovno sresti!
Jedan drugi susret s dvije žene u Igalu ostao mi je u dobrom sjećanju. Pozvale su me da sjednem i odmorim se dok one pogledaju moje knjige. Razgovarali smo o raznim temama, uključujući i Bibliju, više od sat vremena. Pridružili su nam se njihovi prijatelji tražeći odgovore na mnoga pitanja. Kad su me pitali za savjet o tome koju knjigu da kupe, preporučio sam im Isusov život. Često se pitam što će vječnost otkriti o rezultatima tog susreta.
Dok sam bio u Igalu, sastao sam se i s bračnim parom iz Srbije. Slušali su dok sam pokazivao knjige obitelji iz Njemačke. Bili su impresionirani našim razgovorom i knjigama, ali u tom trenutku nisu imali novca da kupe koju knjigu. Objasnio sam im da me u večernjim satima mogu pronaći na štandu s knjigama i pozvao ih da navrate. Nažalost, te ga večeri nisam mogao otvoriti.
Dvije večeri poslije, dok sam sjedio za štandom s knjigama, onaj srpski par me pozdravio s usklikom: “Tražili smo vas dva dana.” Izdvojio sam sedam knjiga koje bi bile pogodne za njih i dao im kratak pregled što mogu očekivati od svakog naslova. Bez mnogo razmišljanja žena me je zamolila da izračunam i zbrojim cijene svih knjiga, a muž je otvorio novčanik i platio. Mjesec dana poslije, nakon što sam se vratio u Srbiju, zazvonio je telefon. Bila je to ista ta žena sa željom da naruči još knjiga. Radujem se našem sljedećem sastanku. Slava Bogu za prelijepe susrete koji potiču i jačaju našu vjeru.
Nikica Ninković, Srbija (za vrijeme rada u Crnoj Gori)


Komentiraj