Vijesti

Niz predavanja dr. Nikolausa Satelmajera u Zagrebu

U prostorijama Udruge Više od života u Zagrebu, od 28. listopada do 12. Studenoga 2011. godine održan je zanimljiv niz predavanja “21. stoljeće i Biblija”. Gost predavač dr. Nikolaus Satelmajer, otprije poznat zagrebačkim ljubiteljima biblijskih predavanja, proveo je posjetitelje kroz niz tema kojima je u središtu Biblija. Vrijednost Biblije za kulturu, Biblija i nada, Biblija i emocionalno zdravlje, Biblija i međuljudski odnosi, Biblija i ekologija, Biblija i duhovnost — neka su od predavanja koja smo slušali i uvjerili se kako ta drevna Knjiga progovara o suvremenim temama važnim za današnje društvo i predlaže najbolja rješenja i nadu. 

Posebno je bilo zanimljivo nazočiti predavanju o hrvatskim prijevodima Biblije koje je iznosio gost iz Sjedinjenih Američkih Država. Tajna njegovog zanimanja za hrvatske prijevode Biblije jest u tome što je govornik podrijetlom iz naših krajeva te je svojedobno za svoj doktorat odabrao upravo tu temu. Tom prigodom je s mr. Danijelom Berkovićem iz zagrebačkog Biblijskog instituta upriličen zanimljiv razgovor o hrvatskim prijevodima Biblije. Vrijedi spomenuti da se cijela crkva Zagreb Centar, posebno mladi koji sačinjavaju većinu, uključila u ovaj misijski projekt — i u pripremnom razdoblju i tijekom niza predavanja na kojemu su sudjelovali igrokazima i video prilozima.

Svake večeri je, uz četrdesetak domaćih vjernika, nazočilo i tridesetak posjetitelja. Nikolausova supruga Ruth, po struci pedagoginja, održavala je — usporedno s ovim nizom predavanja — biblijsku radionicu za djecu na kojoj je dvanaestero mališana izrađivalo ručne radove, proučavalo Deset zapovijedi i uz društvene igre učilo engleski jezik. Na kraju ovog niza predavanja najavljen je seminar iz Knjige proroka Daniela kojim nastavljamo proučavati Bibliju svakog četvrtka uvečer u prostorijama naše udruge.

Darko Kovačević


Komentiraj