Jutarnji stih

Njegovo krunsko djelo

“Jahve! Jahve! Bog milosrdan i milostiv, spor na srdžbu, bogat ljubavlju i vjernošću, iskazuje milost tisućama, podnosi opačinu, grijeh i prijestup, ali krivca nekažnjena ne ostavlja.” (Izlazak 34,6.7)

One koji Krista primaju vjerom, Nebo će gledati kao dragocjeno biserje za koje je trgovac platio neizmjernu cijenu, a ljudski poslanici koji su pronašli Krista shvatit će kako su pronašli nebesko blago. Oni neće mirovati u pokušaju da prodaju sve što posjeduju kako bi kupili polje u kojemu se krije ovo blago. Dok promatraju Božju ljubav, a plan spasenja otvara njihove duhovne oči i tajna Kristove milostivosti im postaje jasnija te uviđaju žrtvu koju je On podnio za njih, nije im teško odreći se svega — zbog Njega.

Gospodin Bog nebeski prikupio je sve bogatstvo svemira priloživši ga s ciljem da kupi taj biser: izgubljeno čovječanstvo. Otac je predao sve svoje božansko blago u Kristove ruke kako bi na pali ljudski rod mogli biti izliveni najbogatiji blagoslovi. Bog nije mogao izraziti veću ljubav od one kad je iz naručja dao svojega Sina ovom svijetu. Taj dar je dan čovjeku ne bi li ga uvjerio da Bog nije izostavio ništa što je bilo moguće učiniti, da nema ništa u pričuvi, nego da se cijelo Nebo izlilo u jednom golemom Daru. Sadašnja i vječna čovjekova sreća sastoji se od primanja Božje ljubavi i držanja Božjih zapovijedi. Krist je naš Otkupitelj. On je Riječ koja je postala tijelom i prebivala među nama. On je zdenac u kojemu se možemo oprati i očistiti od svake nečistoće. On je skupa Žrtva dana za pomirenje čovjeka s Bogom. Beskrajni svemir i bezgrešni svjetovi, kao i pali svijet i savez zla, ne mogu prigovoriti da je Bog mogao učiniti više za spasenje čovjeka nego što je učinio. Njegov dar neće biti moguće ikada nadići, i On nije mogao pokazati veću dubinu ljubavi. Golgota je kruna Njegovog rada. Čovjekova dužnost je da odgovori na Njegovu veliku ljubav prihvaćanjem slavnog spasenja koje je, zahvaljujući Gospodnjem blagoslovu, moguće zadobiti. Svoju zahvalnost Bogu na tom velikom daru trebamo pokazati postajući sudionicima u božanskoj naravi, izbjegavajući pokvarenost požude koja je u ovome svijetu. Svoju zahvalnost Bogu pokazujemo u suradnji s Isusom Kristom, predstavljajući Njegov karakter svijetu. Bog gleda na duše kao na dragocjeno biserje.

Dok uzvisuju Krista, njihove su oči pomazane tako da mogu razlikovati odnos prema Kristu od odnosa prema ljudskoj obitelji. Oni postaju mudriji te u poniznosti i blagosti, kad se za to ukaže mogućnost, ukazuju umornim i iskušavanim dušama na uzvišenu istinu Božje spasonosne milosti. (Youth’s Instructor, 17. listopada 1895.)

One koji Krista primaju vjerom, Nebo će gledati kao dragocjeno biserje za koje je trgovac platio neizmjernu cijenu, a ljudski poslanici koji su pronašli Krista shvatit će kako su pronašli nebesko blago. Oni neće mirovati u pokušaju da prodaju sve što posjeduju kako bi kupili polje u kojemu se krije ovo blago. Dok promatraju Božju ljubav, a plan spasenja otvara njihove duhovne oči i tajna Kristove milostivosti im postaje jasnija te uviđaju žrtvu koju je On podnio za njih, nije im teško odreći se svega — zbog Njega. Gospodin Bog nebeski prikupio je sve bogatstvo svemira priloživši ga s ciljem da kupi taj biser: izgubljeno čovječanstvo. Otac je predao sve svoje božansko blago u Kristove ruke kako bi na pali ljudski rod mogli biti izliveni najbogatiji blagoslovi. Bog nije mogao izraziti veću ljubav od one kad je iz naručja dao svojega Sina ovom svijetu. Taj dar je dan čovjeku ne bi li ga uvjerio da Bog nije izostavio ništa što je bilo moguće učiniti, da nema ništa u pričuvi, nego da se cijelo Nebo izlilo u jednom golemom Daru. Sadašnja i vječna čovjekova sreća sastoji se od primanja Božje ljubavi i držanja Božjih zapovijedi. Krist je naš Otkupitelj. On je Riječ koja je postala tijelom i prebivala među nama. On je zdenac u kojemu se možemo oprati i očistiti od svake nečistoće. On je skupa Žrtva dana za pomirenje čovjeka s Bogom. Beskrajni svemir i bezgrešni svjetovi, kao i pali svijet i savez zla, ne mogu prigovoriti da je Bog mogao učiniti više za spasenje čovjeka nego što je učinio. Njegov dar neće biti moguće ikada nadići, i On nije mogao pokazati veću dubinu ljubavi. Golgota je kruna Njegovog rada. Čovjekova dužnost je da odgovori na Njegovu veliku ljubav prihvaćanjem slavnog spasenja koje je, zahvaljujući Gospodnjem blagoslovu, moguće zadobiti. Svoju zahvalnost Bogu na tom velikom daru trebamo pokazati postajući sudionicima u božanskoj naravi, izbjegavajući pokvarenost požude koja je u ovome svijetu. Svoju zahvalnost Bogu pokazujemo u suradnji s Isusom Kristom, predstavljajući Njegov karakter svijetu. Bog gleda na duše kao na dragocjeno biserje. Dok uzvisuju Krista, njihove su oči pomazane tako da mogu razlikovati odnos prema Kristu od odnosa prema ljudskoj obitelji. Oni postaju mudriji te u poniznosti i blagosti, kad se za to ukaže mogućnost, ukazuju umornim i iskušavanim dušama na uzvišenu istinu Božje spasonosne milosti. (Youth’s Instructor, 17. listopada 1895.)


Komentiraj