izdvojeno-slider

Nova nada za nesigurna vremena

MISIJSKI PROJEKT U POVODU 500. OBLJETNICE REFORMACIJE

 

Predavanja dr. Dwighta K. Nelsona u Muzičkoj akademiji bila su središnji događaj u nizu aktivnosti zagrebačkih crkava koje su se udružile u naviještanju Radosne vijesti. Projektu nazvanom “Nova nada za nesigurna vremena”, priređenom u povodu petstote obljetnice reformacije, prethodili su koncert Gospel ansambla Agape, promocija četrdesetog izdanja knjige Put Kristu, molitveni sastanci, priprema vjernika i najave u medijima.

 

Nastojanja uprave Kršćanske adventističke crkve i vjernika svih zagrebačkih crkava da svojim sugrađanima na snažniji način donesu ohrabrujuće poruke Radosne vijesti, donijela su ove jeseni mnoge sadržajne misijske aktivnosti i novu nadu svima koji su nazočili i sudjelovali u projektu nazvanom “Nova nada za nesigurna vremena”.

Duhovni poticaji u svim zagrebačkim crkvama, koje su predvodili pastori Dario Kovačević, Mladen Juričević, Manuel Tikulin, Josip Salajster i Jovan Radovanov, te glavni organizator projekta predsjednik Hrvatske konferencije pastor Neven Klačmer, pripremili su vjernike za novi veliki misijski projekt u Zagrebu.

Sve je započelo godinu dana ranije: blagajnik Jadranske unije konferencija Nebojša Milovanović, i njegov brat Siniša koji živi u blizini adventističkog Sveučilišta Andrews u Michiganu, uspješno su dogovorili gostovanje i predavanja jednog od najboljih i najtraženijih adventističkih govornika u svijetu, dr. Dwighta K. Nelsona u Zagrebu. Uz Božju pomoć i glazbena prijateljstva Gospel ansambla Agape, ostvareno je i vrlo povoljno iznajmljivanje prelijepe dvorane nove Muzičke akademije u središtu Zagreba, preko puta Hrvatskog narodnog kazališta. Cijela 2017. godina bila je u znaku pripreme za veliku misijsku akciju ove jeseni. Tome u prilog išao je i projekt ISUS7, koji je bio priređen za sve crkve koje su željele u tome sudjelovati. Raširenosti i dostupnosti ovog niza predavanja pridonijela je i adventistička internetska televizija emitirajući jednosatne emisije nazvane ISUS7 predvođene pastorom Josipom Salajsterom iz studija Glas nade.

Uz brojne poticaje i različite pripreme dočekan je početak središnjeg misijskog projekta “Nova nada za nesigurna vremena”, koji je započeo nizom medijskih objava i najava tog posebnog programa upriličenog u povodu 500-te obljetnice protestantske reformacije. Članci na nekoliko čitanih portala, sadržaji na društvenim mrežama uz video najave teme za svaku pojedinu večer snimljene s gostom govornikom te brojni internetski oglasi raširili su vijest o dolasku poznatog govornika dr. Dwighta K. Nelsona, uz prepoznatljivo osmišljen vizualni identitet. Radio Antena i Radio Sljeme vrtjeli su reklame.

Uslijedio je koncert Gospel ansambla Agape, čiji su članovi muškog kvarteta gostovali na Hrvatskoj televiziji najavljujući ne samo koncert već i predavanja dr. Dwighta K. Nelsona u zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. Subotnji koncert, tjedan dana ranije, privukao je mnogo veći broj ljudi nego što je moglo stati u dvoranu Muzičke akademije. Oni koji su imali prednost sjediti u dvorani uživali su u izvedbi i repertoaru poznatog ansambla, a tijekom koncerta bili su i pozvani na predstojeća predavanja uz pozivnicu otisnutu na poleđini koncertnog programa.

Nekoliko dana prije početka predavanja upriličeno je obilježavanje četrdesetog izdanja knjige Put Kristu,duhovne spisateljice Ellen G. White na hrvatskom jeziku. Tom prigodom su, zahvaljujući sponzorima, zagrebački pastori i volonteri podijelili velik broj primjeraka ove dragocjene knjige u razgovoru s prolaznicima na zagrebačkim ulicama i trgovima. Ljubitelji pisane riječi i posebice ove knjige okupili su se u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u blizini popularnog Cvjetnog trga u središtu Zagreba na promociji ovog četrdesetog izdanja knjige, koja je u svijetu prevedena na više od 165 jezika.

Nakon ovih uvodnih događaja održana su najavljivana predavanja dr. Dwighta K. Neslona u Muzičkoj akademiji, uz prijevod Dejana Stanjevića. Devet večeri zaredom, od 29. rujna do 7. listopada, gost govornik je plijenio pozornost posjetitelja svojim nadahnutim izlaganjima utemeljenim na najvažnijim biblijskim istinama pod naslovom “Nova nada za nesigurna vremena”. Mediji su tijekom njegovih predavanja izvješćivali o ovom događaju u emisijama Hrvatskog radija i televizije kroz intervjue koje su snimili s uvaženim gostom. Cijeli niz predavanja svojim glazbenim sudjelovanjem pratio je Gospel ansambl Agape, a pastor Josip Salajster bio je domaćin i voditelj. Televizija Glas nade izravno je prenosila program iz Muzičke akademije u programu TVGN-a na svojoj stranici www.glasnade.org i na internet stranici www.novanada.hr, posebno pokrenutoj za ovaj projekt, kao i facebook profil Nova nada za nesigurna vremena. Sva predavanja snimljena su i pohranjena na youtube kanalu televizije Glas nade: youtube.com/glasnade, a do kraja godine se i ponovno emitiraju svakog petka uz ostale emisije u programu TVGN-a na glasnade.org. Završetkom programa u Muzičkoj akademiji i rastankom s gostom iz Sjedinjenih Američkih Država, kojeg su zavoljeli svi gledatelji, nije završila naša ovogodišnja misija. Svim posjetiteljima preporučeni su različiti programi, predavanja, seminari, proučavanja i mnoge druge aktivnosti koje su na različitim mjestima u gradu Zagrebu i okolici pripremili vjernici na čelu sa svojim pastorima. Između svih njih posebno su se isticala predavanja poznatog govornika i pisca uspješnica dr. Siegfrieda Wittwera iz Njemačke, koji je u obje najveće zagrebačke adventističke crkve govorio dva puta dnevno na temu “Sreća se može naučiti”, uz prijevod Biserke Cukine.

Zasigurno su se mnogočemu mogli poučiti mnogi vjernici i pastori tijekom priprema i održavanja ovog misijskog projekta kroz mnoga iskustva koja su ih sve ujedinila i nadahnula. Jedno od najugodnijih iznenađenja bila je skupina od ukupno četrdesetak mladih koja se u crkvi Zagreb 1 okupljala četrdeset dana zaredom na molitvi i proučavanju s ciljem duhovne obnove i potpore cijelom ovom projektu.

Božji Sveti Duh neka nastavi djelovati u zajednici vjernika pokrenutih misijom i u srcima onih koji su pokrenuti Božjom porukom koju su čuli i osjetili tijekom provođenja ovog misijskog projekta.

 

Darko Kovačević,
tajnik za komunikacije i medije Jadranske unije konferencija


Komentiraj