Jutarnji stih

Obilazni put

“Jer misli vaše nisu moje misli, i puti moji nisu vaši puti, riječ je Jahvina.” (Izaija 55,8)

Na crnogorskom primorju tijekom srpnja obično ne padne ni kap kiše, ali toga dana bilo je oblačno i svi su znaci pokazivali da će pasti kiša. Nebojša i ja odlučili smo da ćemo, koliko god vremenski uvjeti bili nepovoljni, toga dana raditi za ljude na plaži.
Odlučili smo otići do Kotora. Na putu sam primijetio malo mjesto po imenu Ljuta, što može značiti i ljudsku ljutnju i ljutinu hrane. U jednom trenutku sam uzviknuo: “Odmah se okreni!” Iako iznenađen, Nebojša se brzo okrenuo na putu, ali smo odmah vidjeli znak koji nam je ukazivao da idemo u pogrešnom smjeru. Nešto mi je, međutim, reklo da moramo otići u Ljutu. Na kraju smo našli put i približili se gradu iz drugog smjera.
Naš plan je bio da svatko krene s drugog kraja plaže i da se sretnemo na sredini. Međutim, jak vjetar je rušio suncobrane na plaži i ljudi su odlazili. Pomislili smo da je pomalo besmisleno i dalje hodati po plaži, ali nas je nešto ipak tjeralo da ostanemo.
I dok smo tako išli, Nebojša je sreo ženu koja je bila oduševljena kad je vidjela da prodaje knjige. Poželjela ih je prelistati i dok su razgovarali, ja sam se pridružio razgovoru. Pokazali smo joj sve naše knjige. Sve ih je prelistala jednu po jednu i odabrala dvadeset knjiga govoreći: “Želim sve ove knjige. Odlične su i kad ih pročitam, dat ću ih svojoj prijateljici za rođendan.” Među knjigama koje je kupila bile su Isusov život i Velika borba.
Bog nam je napokon otkrio zašto je htio da idemo na plažu toga dana i to posebno u Ljutu, usprkos lošem vremenu. Ne samo što će ova žena dobiti blagoslove koji se nalaze u našoj literaturi, već će ih primiti i oni s kojima će ih ona sasvim sigurno podijeliti.
Božji planovi za nas doista su nevjerojatni. Njemu ništa nije preteško. Ako Mu dopustimo da nas vodi, On će učiniti veličanstveno djelo za one koje susrećemo i istodobno nam podariti uspjeh i radost. Hvala Bogu što nas ispunjava radošću dok širimo Njegovu vijest!
Nikola Grujić, Srbija (za vrijeme rada u Crnoj Gori)


Komentiraj