Jutarnji stih

Objaviti Krista

“Kad Isus izađe iz lađice i vidje veliko mnoštvo, smilova im se…” (Matej 14,14 — Šarić)

Svaki literarni evanđelist počinje dan s nadom da će prodati više nego prethodnog dana. Svako pritisnuto zvono pojačava brigu zbog neizvjesnog odgovora koji se s druge strane približava vratima. Naša očekivanja rastu kada nam kupac otvara vrata s osmijehom i srce nam brže zakuca s nadom da ćemo nešto prodati.
Jednog dana dovezao sam se svojim mopedom u krug dobro održavanih stanova. Promatrao sam zgrade razmišljajući odakle bi bilo najbolje započeti. Tako sam primijetio i da su jedna vrata poluotvorena. Prišao sam im, ali prije nego što sam uspio pokucati, preda mnom se pojavila žena sa širokim osmijehom. To je prava prodaja, pomislio sam. Ona je već otvorila svoje srce za mene.
Nakon kratkog izlaganja primijetio sam da su ženine oči pune suza. Pitao sam se jesam li možda rekao nešto pogrešno. Ona mi je tada rekla da se nalazi u završnoj fazi duge i bolne borbe s rakom. Plakala je jer je shvatila da zarađujem za život tako što prodajem, a ona nije više imala nikakvog načina da pomogne sebi, jer već dugo nije radila. Nije mogla kupiti knjige iako ih je smatrala zanimljivim.
To iskustvo mi je dirnulo srce, jer sam shvatio da sam joj pokušavao prodati knjige radi svoje koristi. Ipak su njezine potrebe bile mnogo veće od mojih. Bilo joj je očajnički potrebno dobro zdravlje i vidio sam strah u njezinim očima dok je razmišljala o suočavanju sa smrću u bliskoj budućnosti. Znao sam da je toj ženi potrebniji Isus od bilo koje knjige o prirodi ili s receptima. Izvadio sam iz svoje kolporterske torbe Put Kristu i Najbogatiji pećinski čovjek i dao joj na poklon. Mislio sam da možda neće imati drugu priliku da se upozna s Kristom, a moja odgovornost kao misionara bila je da joj predstavim svojeg Spasitelja.
Dragi kolege kolporteri, ne smijemo zaboraviti svoju misiju: objaviti Krista svim ljudima. Možda ćemo morati ići “dodatni sat” bez novčane nagrade, ali to može spasiti neku dušu. Onaj koji nam pomaže da prodamo sedamnaest knjiga u jednom danu, isti je Onaj koji nam pruža utjehu kad prodamo samo jednu. On je isti Bog koji želi da Ga objavimo onima koji umiru u grijehu.
Daniel Mbugua Ngugi, Kenija (za vrijeme rada u Norveškoj)


Komentiraj