Jutarnji stih

Očev posao

„Pa zašto ste me tražili? – odgovori im. – Zar niste znali da ja moram biti u kući Oca svoga?“ (Luka 2,49)

Isusovi su roditelji svake godine odlazili u Jeruzalem, što je bilo u skladu sa židovskim zakonom. Njihov sin Isus, tada dvanaestogodišnjak, pratio ih je na tom putu. Vraćajući se kući, pošto su prevalili dan puta, vidjeli su da Isus nije s njima pa su se jako zabrinuli. … Požurili su u Jeruzalem, srca otežalih od tuge.

Dok su roditelji tražili Isusa, vidjeli su da se mnoštvo ljudi okuplja u Hramu. Kada su ušli, njihovu je pozornost privukao dobro poznati glas njihovog Sina. Od mnoštva Ga nisu mogli vidjeti, ali su znali da se ne varaju jer nijedan drugi glas nije bio sličan Njegovom, nije bio obilježen takvom svečanom melodičnošću. Roditelji su zaprepašteno promatrali prizor. Njihov Sin, okružen ozbiljnim i učenim ljudima i književnicima, pokazivao je nadmoćno znanje svojim odmjerenim pitanjima i odgovorima. Njegovi roditelji bili su zadovoljni što Ga vide u takvoj časti, ali majka nije mogla zaboraviti tugu i brige koje je trpjela zato što je ostao u Jeruzalemu pa Ga je, ukoravajući Ga svojim držanjem, upitala zašto je tako postupio prema njima. Na taj način otkrila je svoj strah i svoju brigu za Njega.

Isus je odgovorio: „Pa zašto ste me tražili?“ Ovo pitanje trebalo ih je navesti da shvate da su zanemarili svoju dužnost i da su zbog toga napustili Jeruzalem bez Njega. „Zar niste znali da ja moram biti u kući Oca svoga?“ Dok su oni zanemarili dužnost koja im je bila povjerena, Isus se bavio poslom svojega Oca. Marija je znala da Isus ne govori o svojem zemaljskom ocu Josipu, već o Gospodinu. …

On se odlučio vratiti iz Jeruzalema samo sa svojim roditeljima i time što je zaostao, pružio je svojem ocu i svojoj majci priliku da više razmišljaju o proročanstvima koja govore o Njegovom budućem stradanju i smrti. … Nakon proslave Pashe, žalosna srca tražili su Ga tri dana. Kada bude razapet za grijehe svijeta, morat će tri dana biti odvojen od njih, izgubljen za njih. Međutim, nakon toga On će im se pokazati, oni će Ga pronaći i njihova će se vjera osloniti na Njega kao Otkupitelja grešnog roda, Zagovornika kod Oca. (Review and Herald, 31. prosinca 1872.)


Komentiraj