Od narkomana do literarnog evanđelista

10. 06. 2015.

“Kad sam te zazvao, uslišio si me, dušu si moju pokrijepio.” (Psalam 138,3)

Kad sam navršio sedamnaest godina, moja vjera u Boga se poljuljala tako da sam napustio Crkvu. Počeo sam piti, pušiti i drogirati se, ali nisam shvaćao da sam postao pravi ovisnik.

Dok sam se jedne večeri oko 22 sata vraćao kući s gitarom, opkolila su me osmorica mladića. Jedan mi je stavio nož pod grlo i prisilio me da im dam gitaru. Pokušao sam im se oduprijeti, ali me je jedan uhvatio za vrat, dok me je drugi ubo nožem u nogu. Kada me je ubo i po drugi put, nož se slomio a oštrica je ostala u mojoj nozi. Zatim su pobjegli.

Bio sam pod utjecajem droga i nisam jasno razmišljao. Izvukao sam oštricu noža iz noge, ranu povezao tkaninom i šepajući otišao kući jedva se vukući pred kraj puta jer sam izgubio mnogo krvi. Kod kuće sam samo ranu povezao nešto većim komadom tkanine i otišao na spavanje.

Sutradan nisam mogao hodati. Rođaci su me odvezli u bolnicu, gdje je liječnik zaključio da su mi presječeni ligamenti. Rekao je da će morati očistiti ranu i zatim obaviti operaciju kako bi mi povratio ligamente u funkciju. Poslije ću morati odlaziti i na fizikalnu terapiju. Rekao da će mi biti potrebna cijela godina da se potpuno oporavim. Nažalost, moj otac je rekao da nemamo novca za tako dugotrajno liječenje, tako da mi je medicinsko osoblje jednostavno zavojima umotalo nogu i otpustilo me iz bolnice.

Kod kuće se moj otac često molio za moj oporavak, ali sam smatrao da ću pokraj toga ostati u invalidskim kolicima. Jednog jutra, dok sam se pitao zašto moj otac ima toliko povjerenja u Boga, odlučio sam se i ja pomoliti. “Bože,” plakao sam, “ako postojiš, izliječi me i pomozi mi da opet prohodam, a ja ću raditi za Tebe do kraja života.” Mjesec dana poslije već sam igrao nogomet! To je bilo pravo čudo!

Da bih skratim cijelu priču, došao me je posjetiti pastor. Znao je za moje probleme i moje grijehe iz prošlosti, ali je radio sa mnom i podučio me da postanem literarni evanđelist. Poslan sam na područje rada daleko od kuće i loših utjecaja mojih prijatelja; Božjom milošću sam se promijenio zahvaljujući utjecaju mojeg vođe kolportera, mojih kolega i posebno mojoj svakodnevnoj zajednici s Bogom. Toliko mnogo dugujem kolportaži. Putem literarnog evangelizma Bog mi je dao nove ciljeve u životu.

Efraín Nina Parisaca, Bolivija

Leave a Comment