Odluke: sredstvo duhovnog rasta

Duhovnost 1. 01. 2016.

Što činiti s godinom koja je pred nama? Često baš novogodišnje odluke mogu biti korisno pomagalo za povećanje uspjeha i poboljšanje duhovnog rasta u novoj godini.

Prema znanstvenom časopisu Journal of Clinical Psychology (13. prosinca 2012.), samo 8% ljudi koji donose novogodišnje odluke ih zapravo održi. Samo 45% Amerikanaca uopće donosi odluke, dok ih 17% donosi rijetko, a 38% nikada.1

U Psalmu 119,59 David daje bezvremenske savjete o pripremi za donošenje odluke. U prvom dijelu retka, koji se bavi samoispitivanjem, kaže: “Promislio sam putove svoje…”, a u drugom dijelu retka govori o potrebi za poboljšanjem: “… i k tvojem sam svjedočanstvu upravio noge.” David dopušta Božjoj riječi da bude njegova snaga i njegov pokretač za uspjeh i posvećenje.

Popularne odluke

Kojih deset novogodišnjih odluka su najpopularnije? Izgubiti na težini, organizirati se, trošiti manje/štedjeti više, uživati u životu, biti zdrav i u dobroj kondiciji, naučiti nešto uzbudljivo, prestati pušiti, pomoći drugima, zaljubiti se, provoditi više vremena s obitelji.

Kršćani obično uključuju odluke koje se tiču proučavanja Biblije, redovitog osobnog bogoslužja, činjenja djela službe zajednici ili pokretanja posebnih vrsta službe, vjernosti u desetini i darovima, provođenja manje vremena u izloženosti medijskim i zabavnim sadržajima, a više u crkvi.

Bilo da ste među onih 45%, 17% ili 38%, bilo bi dobro da razmotrite snagu odlukâ i namjerâ, jer je to polazište koje možemo iskoristiti da postupamo bolje i budemo bolji.

Ellen G. White nas je pozvala: “Razvijanje svih naših sposobnosti naša je prva dužnost prema Bogu i našim bližnjima. Onaj tko ne raste svakodnevno u sposobnostima i korisnosti, ne ispunjava svrhu života.” Kad postanemo kršćani, ulazimo u zavjet doživotnog učenja i poboljšavanja. “Ispovijedajući riječima svoju vjeru u Krista, mi smo se zavjetovali da ćemo postići sve što se može u radu za Učitelja i zato moramo razvijati svaku svoju sposobnost do najviše mjere savršenstva, da bismo učinili najviše dobra za koje smo sposobni” 2

Kako donijeti odluke?

Jedan pristup koji može pomoći lakšem postizanju naših odluka je takozvana SMART metoda, često korišten akronim u svijetu biznisa i menadžmenta za postizanje ciljeva. SMART predstavlja početna slova engleskih riječi koje bi na našem jeziku mogle glasiti ovako: specifično ili određeno, mjerljivo, ostvarivo, realistično i vremenski okvir ili termin.

Kao prvo, nemojte pokušavati donijeti previše odluka odjednom. Malo odluka je bolje nego mnogo. Vaše odluke trebaju biti određene. Točno odredite što namjeravate učiniti, te podrobno iznesite cilj. Kao drugo, imajte točan način za mjerenje napretka. Imajte točno određene korake za postizanje ciljeva i njihovo vrednovanje. Treće, osmislite ostvarive ciljeve, temeljene na vašim mogućnostima da ih dosegnete. Četvrto, iako cilj može biti izazovan, mora biti realističan. U protivnom, razočaranje je zajamčeno. Zatim postavite vremenski okvir za postizanje cilja. Vaš cilj može zahtijevati jedan dan, tjedan, ili nekoliko mjeseci.

Možete dodati još dva slova akronimu SMART, tako da postane SMARTER. Dva dodatna slova, odnosno zadatka, mogu učiniti proces donošenja odluka još privlačnijim. Ako imate motivacije, napravite evaluaciju ili vrednovanje provođenja vaše odluke. A kad uspješno provedete odluku, radujte se nagrađujući sebe u zdravom, bezazlenom obliku, što će poslužiti kao učvršćivanje onoga što ste postigli i što namjeravate postići u budućnosti.

Bog nam može pomoći da budemo bolji i da postupamo bolje — pomoću jednostavnih odluka koje ćemo izvršavati tijekom godine. Odluke mogu biti dio neprestanog posvećenja kršćanina.

Delbert W. Baker

 

  1. www.statisticbrain.com/new-years-resolution-statistics/.
  2. Ellen G. White, Isusove usporedbe, Znaci vremena, Zagreb 2015., 221.

Leave a Comment