Jutarnji stih

Osobni pristup

““Pomislila je: ‘Ozdravit ću ako se samo dotaknem njegove haljine.’”“ (Matej 9,21)

Ove je riječi izgovorila u sebi jedna siromašna žena koja je dvanaest godina trpjela bolest od koje je njen život postao bremenom. Ona je potrošila sav svoj novac za liječnike i lijekove, da bi joj se na kraju priopćilo kako je njezina bolest neizlječiva. Ali kad je čula za velikog Liječnika, njene su nade ponovno oživjele. … Ona mu se u više navrata pokušavala približiti. (Put u bolji život, str. 28)
Počela je očajavati, kad joj se On, krčeći svoj put kroz mnoštvo, približio. … Ali usred te zbrke nije mogla govoriti s Njim, niti uhvatiti više od trenutačnog prolaska njegove pojave. … Dok je prolazio, posegnula je naprijed i uspjela dirnuti samo rub Njegove odjeće. Tog trenutka znala je da je bila iscijeljena. U tom jednom dodiru bila je usredotočena vjera njezinog života i odmah su njezinu bol i slabost zamijenili snaga i savršeno zdravlje.
Sa zahvalnim srcem pokušala se izvući iz mnoštva, ali Isus je iznenada zastao. … Spasitelj je mogao razlikovati dodir vjere od nemarnog dodira neopreznog mnoštva. Takvo povjerenje ne smije ostati nezamijećeno. … Uviđajući da je zatajivanje uzaludno, ona je dršćući došla naprijed i bacila se pred Njegove noge. Sa suzama zahvalnicama opisala je svoje patnje i kako je našla iscjeljenje. Isus joj je nježno rekao: ““Kćeri, tvoja te vjera ozdravila, hajde u miru!”“ Nije joj pružio priliku za praznovjerje u kojem bi izlječenje smatrala podarenim zbog samog čina dodira Njegove odjeće. Iscjeljenje je ostvareno ne samim dodirom s Njim već vjerom koja se uhvatila za Njegovu božansku silu. …
Tako je i u duhovnom životu. Govoriti površno o vjeri, moliti se bez duševne gladi i žive vjere, nema nikakvu vrijednost. Formalna vjera u Krista koja Ga prihvaća samo kao Spasitelja svijeta ne može nikada donijeti izlječenje duši. … Nije dovoljno samo vjerovati u činjenice o Kristu; moramo vjerovati u Njega. Jedina vjera koja će nam koristiti jest ona koja Ga prihvaća kao osobnog Spasitelja; koja usvaja Njegove zasluge. (Isusov život, str. 276,277)


Komentiraj