Jutarnji stih

Otvorena vrata

“Otvorite mi širom vrata od pravde: ući ću, Jahvi zahvalit!” (Psalam 118,19)

Bog me je pozvao da postanem literarni evanđelist 2000. godine. Tada sam radio u velikom hotelu u glavnom gradu naše zemlje. Moja žena je već bila literarna evanđelistica i ja sam se divio načinu na koji ona radi i čitavom konceptu literarnog evangelizma. Pomislio sam u sebi: ako ona može uspješno raditi taj posao, zašto ne bih i ja? S mnogo molitve odlučio sam se prijaviti i bio sam primljen.

Jednoga dana sam kolportirao na aerodromu i prodao lijep broj naručenih knjiga čovjeku koji je tamo radio kao službenik. Uplatio je odgovarajući depozit i dao mi određeni datum kada bi želio da mu dostavim još knjiga. Poslije sam, međutim, shvatio da je taj datum bila subota. Nisam znao što da radim, ali sam sigurno znao da neću dolaziti u subotu. Odlučio sam pričekati i vratiti se sljedećeg ponedjeljka.

Vraćajući se na aerodrom tog ponedjeljka, saznao sam da baš toga dana u posjet našoj zemlji dolazi predsjednik jedne strane države. Sigurnosne provjere podignute su na aerodromu na najviši stupanj. Prvu kontrolnu točku zauzela je aerodromska policija, drugu nacionalna, treća je bila pod kontrolom osiguranja predsjednika naše zemlje, a četvrtu su držali policajci gostujućeg predsjednika. I kao dodatna mjera opreza, mnogi policijski časnici u civilu patrolirali su svuda. Čak ni aerodromskim radnicima, ako su stigli prekasno, nije bilo dopušteno da uđu.

Tiho sam se molio Bogu i preklinjao Ga da mi pomogne da stignem do svojega kupca. Sjetio sam se dvije stvari: 1. Ako me je Bog poslao u svijet, zar i aerodrom nije dio tog svijeta? 2. Bog je obećao da će uvijek biti sa mnom, a zar baš to nije prilika kada mi je posebno potrebna Njegova prisutnost? Tako sam krenuo naprijed i prošao ne kroz jednu, dvije, već sve četiri kontrolne točke jednostavno pokazujući karticu literarnog evanđelista kao identifikacijski dokaz. Službenik, moj kupac, bio je iznenađen što me vidi. “Kako ste ušli?” upitao me je. “Bog je bio sa mnom”, odgovorio sam mu.

Platio je knjige koje je kupio, a zatim me poslao k drugim ljudima koji su surađivali s njim na istom poslu. I oni su kupili knjige. Bog je sigurno otvorio širom vrata za pravu svrhu i ja sam Mu neizmjerno zahvalan.

Benard Banga, Demokratska Republika Kongo


Komentiraj