Jutarnji stih

Ozbiljnost konačnog suda

“Tada će im odgovoriti govoreći: ‘Zaista, kažem vam, što god ne učiniste jednomu od ovih najmanjih, ni meni ne učiniste.’ I ovi će otići u kaznu vječnu, a pravednici u život vječni.” (Matej 25,45. 46 — Varaždinska Biblija)

Kakav je samo posao pred nama! Tko to razumije? Krist želi da svi shvatimo da se kraj svemu približio, da će se uskoro odigrati svečani prizori konačnog suda. Tog velikog dana oni čiji će karakter Sudac cijele Zemlje moći obraniti, stajat će pred svijetom proslavljeni i uzvišeni. Oni su ovdje na Zemlji pokazivali Božje svjetlo i slavu, i On ih sada nagrađuje u skladu s njihovim djelima.

Cijeli svijet će tada primiti presudu. Svima će biti postavljeno pitanje: “Jeste li marljivo proučavali Božju riječ da biste spoznali Božju volju, da biste mogli razumjeti razliku između grijeha i pravednosti?” Tužna će biti sudbina onih koji nisu došli Kristu i bili očišćeni od svake nepravde. Tada će grešnici sagledati Božji karakter onakav kakav jest. A uvidjet će, također, i zloćudnost grijeha koji su odvukli duše od Krista i doveli ih pod zastavu pobune, da ratuju protiv Onoga koji je dao svoj život za njih.

Zato što je bio jedno s Ocem, jednak s Njim, Krist je mogao prinijeti žrtvu pomirnicu i spasiti čovjeka — ne u grijesima, već od grijeha. Oni koji su prezreli Njegovu milost, uvidjet će što su izgubili ne poštujući Onoga koji se ponizio da bi stao na čelo čovječanstva. Oni će čuti riječi osude: “Odstupite od mene. Svojim primjerom naveli ste mnoge na grijeh. Odvratili ste ih od zapovijedi pomoću kojih bi, da su ih poslušali, pronašli vječni život.”

Sasvim drugačije riječi bit će izgovorene vjernima. “Dođite, blagoslovljeni Oca mog,” kaže Krist, “primite u posjed kraljevstvo koje vam je pripravljeno od postanka svijeta!” Tada će se iz mnoštva otkupljenih zaoriti pjesma pobjede: “Gdje je, smrti, tvoja pobjeda? Gdje je, smrti, tvoj žalac?” O, kad bi naš um mogao pojmiti veličinu te teme i nevjerojatnu važnost tog događaja.

“Tko god živi i vjeruje u me, sigurno neće nigda umrijeti.” (Ivan 11,26) “Ako tko drži riječ moju, sigurno neće nigda vidjeti smrti.” (Ivan 8,51) Božji izabranici mogu umrijeti obavljajući svoju dužnost, ali će samo otići na počinak i mirovati dok ih Isus ne probudi da bi s Njim dijelili vječnu slavu. (Letter 363, 15. rujna 1904. — Pismo njezinom sinu Edsonu Whiteu)

Podijeli