izdvojeno-slider

Pastor Lorencin nakon posjete crkvama u Australiji

Službeno sam bio pozvan kao govornik na 18. Sabor u organizaciji Udruge hrvatskih adventista Australije koji je održan od 14. do 17. travnja 2017. godine pod lozinkom «Ustani zasjaj» (Izaija 60,1). Tradicionalno ova okupljanja hrvatskih crkava vezana su za vrijeme Uskrsa. Za mjesto održavanja Sabora izabrana je Howqua, poznati adventistički kamp, smješten u lijepom planinskom okruženju Viktorije, tri sata ugodne vožnje autom od Melbournea.

Osim proučavanja Božije Riječi, druženja te radosnih izmjena iskustava, imali smo prilike i osvježiti se šetnjama i sportskim aktivnostima. S mladima je uspješno vrijeme provela agilna govornica – pastorica Charissa Fong. Dvije sestre Marleta i Charissa Fong zajedno sa Sanjom Kitevski oduševljavali su nas nadahnutim izvedbama kršćanskih pjesama. Osoba koja je bila možda najzaposlenija na Saboru (s tehnmikom i vožnjom busa) bio je neumorni Mladen Kukolja.

Tom prilikom održan je i Izborni sabor UHAA-e na kojem je izabrana nova uprava: predsjednik -pastor Damir Posavac, tajnik – Jason Jakovac, blagajnik – Blaženka Borković i tajnik za komunikacije – Mladen Kukolja. Novoj upravi želimo uspješan rad na ponovnom oživljavanju misije Crkve, okupljanju i služenju potrebama ljudi u iseljeništvu.

Prilikom moje posjete Australiji dogovoren je i susret, Sabor iseljenika iz okruga Požega za vikend (18.-20.08.2017.) u Novoj Gradiški. Ideja i prvi planovi pristigli su iz obitelji Lazić i Rogulić, a potom je sve prošireno na zainteresirane. Pozivamo sve iseljenike iz okruga Požega, Nova Gradiška, kao i iz cijelog svijeta, kojima je to moguće, neka nam se pridruže tog vikenda. Bit će to prigoda za obnavljanje sjećanja i uspomena prijatelja koji se možda nisu susreli godinama.

I na ovaj način zahvaljujemo svima koji šalju svoju pomoć crkvama u domovini, a prilikom naše posjete poslali su svoje donacije za crkvu Nova Gradiška te sada i za obnovu crkve u Gradacu. Hvala svima koji kontinuirano misle, šalju i planiraju pomoć za Maruševec. Na susretu u Novoj Gradiški dobit ćemo informacije iz Jadranske unije dokle se stiglo s poslovima u Maruševcu.

Evangelizacija u Melburneu, u crkvi St. Albans, pokazala je da još uvijek imamo prijatelja koji se odazivaju na klasično propovijedanje. Za svaku pohvalu su mnogi zdravstveni, društveni, humanitarni i duhovni programi koje ova lokalna etnička crkva organizira sa svojim pastorom Damirom Posavcem. Simpatičan orkestar hrvatskih tamburica je novost u aktivnostima gdje i zbor crkve ima poštovanje onih koji prate koncerte i druge programe ove najveće hrvatske crkve u Australiji.

Crkva u Brisbanu, koju uspješno vodi pastor Jakob Kelava, oduševljava svojom djecom i mladima koji svjedoče kako ova crkva ima svoju budućnost. Neka njihovi planovi  u svezi izgradnje nove crkvene dvorane uspiju u skoroj budućnosti.

Crkva Dundas u Sydneyu dobila je potpuno obnovljenu crkvenu dvoranu, veliku, lijepu i funkcionalnu u kojoj sve «miriše» na novo. Pastor Edvard Miler trudi se u duhovnom uzdizanju svojih vjernika i prijatelja.

Nisam propustio posjetiti i manje crkve kao što je Wodonga i Westall čije smo vjernike ohrabrili izvještajima iz domovine. Ali, i oni su nas ohrabrili svojim iskustvima i marljivošću te gostoprimstvom.

Posebna iskustva pamtimo iz posjeta mnogim obiteljima i pojedincima u njihovim domovima. Još jednom smo osjetili da je u dalekoj Australiji izražena čežnja za domovinom, nostalgija je jača nego u drugim krajevima svijeta, vjerojatno zato što je to kontinent najudaljeniji od rodnog kraja. Sjećajući se da smo samo «gosti i došljaci» na ovom svijetu i da je «naša domovina tamo gore» tješili smo se, ali i planirali susrete, poslove i propovijedanje Radosne vijesti na što nas naš Gospodin upućuje dok skoro ne dođe!

 

Pastor Miroslav Lorencin

 


Komentiraj