Vijesti

Pastorski sastanak u Zagrebu

U Zagrebu je 3. i 4. travnja 2019. održan sastanak pastora Hrvatske i Slovenske konferencije te Albanske misije, u organizaciji Jadranske unije konferencija Kršćanske adventističke crkve. Program su pripremili posebni gosti predavači: pastor Jonas Arrais, voditelj Odjela za crkvenu službu pri Generalnoj konferenciji, pastor Patrick Johnson, voditelj Odjela za crkvenu službu pri Transeuropskoj diviziji i pastor Nikolaus Satelmajer, savjetnik Transeuropske divizije Kršćanske adventističke crkve.

Glavna tema svih predavanja bio je sam sadržaj seminara “Sedam kompetencija za   profesionalni razvoj — rad na izvrsnosti u pastoralnoj službi”.

“Pastorska uloga je prije svega biti, a zatim činiti. Kušnja je biti više zauzet u radu za Boga nego što naše biće s Bogom može podnijeti. Isus je neprestano svoje učenike podsjećao da njihova radost proizlazi iz njihovog odnosa s Njim, a ne iz njihovih postignuća za Njega        (Luka10,20). Upravo kao pastori moramo upamtiti da je to što mi jesmo važnije od onoga što mi činimo, jer je Kristova ljubav u nama najveći dar kojega trebamo pružiti drugima…” uvodne su riječi iz onoga što su pastori slušali i proučavali.

Na sastanku je sudjelovalo trideset i pet pastora. Teme koje smo proučavali bile su: Savjeti za održavanje crkvenog odbora, Planiranje privlačnog bogoslužja (Nadahnuti komunikator) i Pozitivna crkva u negativnom svijetu (Vođa koji osnažuje), koje je pripremio Jonas Arrais. Patrick Jonson govorio je o Sedam kompetencija pastora i Cjeloživotnom učeniku, a teme koje je obradio Nikolaus Satelamjera bile su Pastir povezan s vjerništvom i Stvaratelj učenika.

Predavanja su bila više nego zanimljiva, pogotovo zato što je naglašeno da se Adventistička crkva u dvadeset i prvom stoljeću u našim područjima susreće s velikim izazovima, ali uz Božju pomoć nastavlja širiti Božju riječ i Radosnu vijest. Bilo je riječi o našoj staroj europskoj kulturi i tradiciji i ljudima koje bi trebali oduševiti za misijski rad, zajedno s njihovim pastorima. Razgovaralo se o mladima koje bi trebalo poticati na obrazovanje u adventističkim školama kako bi se osposobili za rad na misijskom polju.

Zahvalni smo Bogu za vrijeme provedeno u razmjeni iskustva o vlastitim naporima u poboljšanju rada za ljude. Iskustva pastora Arraisa, Johnsona i Satelmajera u njihovom dugogodišnjem radu bila su zanimljiva i poučna, i jasno je rečeno da svaki pastor mora graditi svoj osobni odnos s Bogom i ljudima, na što je bio i stavljen naglasak.

Svaki sastanak poput ovog ima posebne trenutke za pitanja i odgovore, što se pokazalo blagoslovljenim jer su svi mogli sudjelovati, što je i bilo važno na takvom sastanku za pastore kako bismo duhovno osnaženi mogli nastaviti svoj vrijedan rad na misijskim poljima i u crkvama koje su im dodijeljene.

“Kao svoj odgovor na iskustvo Božje ljubavi, mi izabiremo prepustiti svoj život da slijedi Gospodina i Spasitelja. To nas osposobljava da otkrivamo Gospodnju ljepotu (Psalam 27,4), a promatranjem Kristove slave mi ćemo se postupno mijenjati u Njegov lik (2. Korinćanima 3,18). Na taj način životom ostvarujemo svrhu zbog koje smo stvoreni — da slavimo i hvalimo Boga (Izaija 43,7)” — bile su nadahnute riječi iz poglavlja Sljedbenik nalik na Krista.

Nakon dva dana i sedam predavanja koja su bila vrlo poticajna i blagoslovljena za sve pastore, već se razrađuju planovi za novi sastanak. Dobili smo pozdrav: “Vidimo se uskoro!”

Svjetlana Veble

Podijeli