Jutarnji stih

Pobjeda

“Ali hvala Bogu koji nam dade pobjedu po našem Gospodinu Isusu Kristu!” (1. Korinćanima 15,57)

Pobjede se ne postižu obredima ili razmetanjem, već jednostavnom poslušnošću vrhovnom Zapovjedniku, Gospodinu Bogu nebeskome. Onaj koji se osloni na ovog Vođu, nikada neće pretrpjeti poraz. (6T 140)
Najveći dio neprilika u životu, svakidašnjih izjedajućih briga, glavobolja, razdražljivosti, svakako je posljedica neukroćene naravi. … Vladanje sobom najbolja je vladavina na svijetu. Kada bismo stavili na sebe ukras krotkoga i mirnoga duha, devedeset devet od stotinu nevolja koje nam tako silno zagorčavaju život bilo bi uklonjeno. … Stari čovjek mora umrijeti, a novi čovjek, Isus Krist, preuzeti vlast nad dušom, tako da Kristov sljedbenik može reći u duhu i istini: “živim — ali ne više ja, nego Krist živi u meni.” (Galaćanima 2,20)
Samoga sebe vrlo je teško pokoriti. Ljudska opakost u svim oblicima ne može se tako lako dovesti u pokornost Kristovom Duhu. Međutim, svima mora biti jasna činjenica da ako ne postignu tu pobjedu Kristovom silom, za njih nema nikakve nade! Pobjedu je moguće zadobiti jer Bogu ništa nije nemoguće. Uz pomoć Njegove milosti, moguće je svladati lošu narav i svaku ljudsku izopačenost. … Vi možete biti pobjednici ako se, u Kristovo ime, odlučno prihvatite toga posla. (4T 348,349)
Sotonine kušnje danas su veće nego ikad jer je svjestan da ima samo još malo vremena i da će slučaj svakog čovjeka vrlo brzo biti odlučen bilo za život ili za smrt. Sada nije vrijeme da podlegnemo obeshrabrenju i kušnjama, već da podnesemo sve nevolje i da se potpuno pouzdamo u Svemogućeg Boga Jakovljeva. Njegova milost dovoljna je za sve naše teškoće i premda su one veće nego ikada, ako se potpuno pouzdamo u Boga, mi možemo nadvladati svaku kušnju i zahvaljujući Njegovoj milosti izvojevati pobjedu. …
Kad na nas navale kušnje i nevolje, obratimo se Bogu i borimo se s Njim u molitvi. On nas neće otpustiti prazne, već će nam dati milost i snagu da nadvladamo i slomimo neprijateljevu moć. (Rani spisi, str. 57,58)


Komentiraj