Jutarnji stih

Pojas istine

“Dakle, stojte čvrsto! Opašite svoje bokove istinom.” (Efežanima 6,14)

Nema nikakve neograničene zaštite od zla osim istine. Nijedan čovjek ne može ustati čvrsto u obranu istine ako istina ne stanuje u njegovom srcu. Postoji samo jedna sila koja nas može učiniti i održati nepokolebljivima — Božja sila, koju dobivamo Kristovom milošću. (HP 179)
Mnogi u Crkvi smatraju da točno znaju u što vjeruju; ali sve dok se ne pojave teškoće, oni nisu svjesni svojih slabosti. Odvojeni od svojih istovjernika i natjerani da stoje sami i sami objašnjavaju svoju vjeru, bit će iznenađeni kada ustanove koliko su nejasne njihove ideje o onome što su prihvatili kao istinu. …
Gospodin poziva sve koji vjeruju u Njegovu riječ da se probude iz sna. Dragocjeno svjetlo je došlo, svjetlo koje odgovara ovom vremenu. To je biblijska istina koja prikazuje opasnosti kojima smo upravo izloženi. To svjetlo treba nas navesti da marljivo proučavamo Pisma i da sa što većom kritičnošću ispitamo stavove kojih se držimo. … Vjernici ne smiju biti zadovoljni pretpostavkama ili krivim predodžbama o tome što je istina. Njihova vjera mora biti čvrsto utemeljena na Božjoj riječi tako da, kada dođe vrijeme kušnje i kada budu dovedeni pred sudska vijeća da odgovaraju za svoju vjeru, mogu iznijeti razloge za nadu koja je u njima, i to krotko i bogobojazno. …
Pogrešne doktrine popularne teologije načinile su tisuće i tisuće nevjernika. Postoje mnoge zablude i nedosljednosti koje mnogi prihvaćaju kao da je to biblijski nauk, a zapravo su samo pogrešna tumačenja Pisma. … Umjesto da kritiziramo Bibliju, potrudimo se, riječju i primjerom, predstaviti svijetu njezine svete, životodavne istine, “da razglasimo slavna djela onoga koji nas pozva iz tame u svoje divno svjetlo” (1. Petrova 2,9). (5T 707— 710)
Istina je čvrsto utemeljena na vječnoj Stijeni — na temelju koji ne mogu nikada pokrenuti ni oluje ni vjetrovi. … Nemojte spuštati zastavu istine … da biste ozbiljnoj vijesti za ove posljednje dane dodali išta što bi prikrilo posebna obilježja naše vjere. (8T 162)


Komentiraj