Izdvojeno

Službeni stav Crkve adventista sedmog dana (Kršćanske adventističke crkve) o COVIDU-19

Silver Spring, Maryland, Sjedinjene Američke Države | Uprava Generalne konferencije Adventista sedmog dana (ASD), Institut za biblijska istraživanja, Zdravstveni odjel Generalne konferencije, Odjel za javne poslove i vjersku slobodu, Ured glavnog savjetnika Generalne konferencije i Zdravstveno Sveučilište Loma Linda, Kalifornija.1

  1. listopada 2021.

Ovaj dokument su sastavili Uprava Generalne konferencije ASD, Institut za biblijska istraživanja, Zdravstveni odjel Generalne konferencije, Odjel za javne poslove i vjersku slobodu, Ured glavnog savjetnika Generalne konferencije i Zdravstveno Sveučilište Loma Linda, Kalifornija.  Nadovezuje se na izjavu o imunizaciji izglasanu u travnju 2015. te potkrepljuje izjavu i informacije o cjepivima protiv COVIDA-19 objavljenu 22. prosinca 2020.

Pandemija COVID-19 najveća je javnozdravstvena kriza u zadnjih sto godina. Opustošila je stanovništvo diljem svijeta i ozbiljno utjecala na fizičko, duhovno, mentalno, emocionalno zdravlje i zdrave odnose. U njenoj jezivoj izolaciji, učestali su valovi ekonomskog poremećaja i smrti. Suočeni smo s mjerama ublažavanja krize kao što je nošenje zaštitnih maski, društveno (fizičko) distanciranje, pranje ruku, rano otkrivanje, testiranje i praćenje kontakata sa zaraženima, što je postalo dio naše svakodnevnice.

Usred ovog vremena krize i poremećaja, Crkva adventista sedmog dana predana je misiji uzdizanja Krista, Njegove Riječi, Njegove pravednosti i navještaja Njegove Trostruke anđeoske vijesti svijetu u pripremi ljudi, snagom Duha Svetoga, za Isusov skori dolazak. Zdravstvena poruka je desna ruka evanđelja i stoga je zdrav način života važan dio vjerovanja Adventističke crkve od njezinih ranih godina i tako ostaje. I dalje smo predani živjeti, dijeliti i promicati zdrav život kao što je izraženo cjelovitom adventističkom zdravstvenom porukom koja je povjerena Crkvi. Adventističke zdravstvene studije potvrdile su nedvosmislene prednosti povećane dugovječnosti i kvalitete života kroz provođenje takvih zdravstvenih navika. To uključuje uravnoteženu vegetarijansku prehranu, tjelovježbu, pijenje dovoljnih količina vode, redovitu tjelovježbu, oprezno izlaganje suncu, boravak na svježem zraku, suzdržavanje od alkohola, duhana i drugih štetnih tvari, adekvatan odmor i san, i što je najvažnije, povjerenje u Boga. Ove navike jačaju i održavaju zdrav imunitet. Osim dobrobiti načela zdravog načina života i preventivnih javnozdravstvenih praksi, Crkva podupire i preporučuje odgovornu uporabu cjepiva kao važnu javnozdravstvenu mjeru, osobito tijekom pandemije. Istodobno, Crkva poštuje prava pojedinca na slobodu izbora za one koji odluče ne  cijepiti se. https://www.adventist.org/official-statements/immunization/

Važeći, službeni stav Crkve o imunizaciji i cjepivima, uključujući COVID-19, temelji se na uvidima u opsežnu zdravstvenu poruku koju su Adventisti sedmog dana rano podržali uz veliku potporu u Svetom pismu i spisima Ellen G. White koji se odnose na važnost prevencije bolesti. Kao denominacija više od sto godina zagovaramo sinergiju zdravog načina života i odgovornu imunizaciju. S obzirom na globalnu rasprostranjenost pandemije, smrti, invaliditeta i dugoročnih posljedica COVIDA-19 koji se pojavljuju u svim dobnim skupinama, potičemo naše vjernike da razmotre odgovornu imunizaciju te promicanje i olakšavanje razvoja onoga što se obično naziva kolektivnom imunosti (ostvarivanje imunosti zajednice od približno 80 posto populacije ili više kao rezultat prethodne infekcije i/ili cijepljenja). Svjesni smo da cjepiva mogu imati nuspojave, a one mogu biti teške u malom postotku slučajeva, uključujući smrt u rijetkim situacijama. Nijedno cjepivo nije 100 posto učinkovito. Stoga naše odluke moraju pažljivo uzeti u obzir rizik cijepljenja u usporedbi s rizicima zaraze virusom COVID-19. Imunitet koji stječemo prirodnom infekcijom i cjepivom vremenski su ograničeni i može biti potrebna primjena pojačavajuće „booster“ doze. Prema preporuci svog liječnika ova dopunska doza cijepljenja može dodatno unaprijediti osobno i javno zdravlje. Potreba za takvom dopunskom injekcijom ne ukazuje na “neučinkovitost” cjepiva, već ukazuje na prirodu razine antitijela koja može pasti vremenom.

Crkva adventista sedmog dana poštuje slobodu izbora svakog pojedinca za donošenje odgovornih odluka u vezi sa svojim zdravljem. Budući da su naša tijela hram Duha Svetoga i da smo Kristovi i stvaranjem i otkupljenjem, trebali bismo osobno težiti da razumijemo Božju volju u vezi sa cijepljenjem protiv COVIDA-19. Odluka hoćemo li se cijepiti ili ne nije pitanje spasenja, niti je povezana, kako neki mogu sugerirati, s žigom zvijeri. Radi se o osobnom izboru.2 Čvrsto vjerujemo da u pitanjima osobnog uvjerenja moramo biti vođeni Riječju Božjom, našom savješću i informiranim prosuđivanjem. Prilikom vaganja različitih opcija, također bismo trebali uzeti u obzir da se prednosti cijepljenja šire izvan nas samih i pomažu u zaštiti lokalne i globalne zajednice u cjelini. Nakon osobnog istraživanja svih strana ovog pitanja, razmatranja vlastite jedinstvene zdravstvene situacije, traženja liječničkog savjeta i molitve, pojedinci bi trebali, u dogovoru sa svojim medicinskim savjetnikom/liječnikom, donijeti najbolji mogući izbor (vidi 1. Korinćanima 6:19, 20 ; Psalam 32:8; Mudre izreke 11:14; Jakov 1:5; Izaija 58:11). Upute i informacije Generalne konferencije adventista sedmog dana o cjepivima protiv COVIDA-19 objavljene 18. prosinca 2020. sadrže i ovaj savjet koji je već ranije objavljen u izjavi o imunizaciji 2015. godine:

“ODLUKA DA LI SE CIJEPITI ILI NE JE IZBOR SVAKOG POJEDINCA, I TREBA JU DONETI U KONZULTACIJI SA SVOJIM PRUŽATELJEM ZDRAVSTVENE NJEGE. VAŽNO JE OSOBNO ISTRAŽIVANJE TEME. KONAČNO SE OSLONIMO NA SLJEĐENJE BIBLIJSKIH ZDRAVSTVENIH NAČELA I DUHA PROROČANSTVA, TE SLJEDIMO BOŽJE VOĐENJE U NAŠIM ŽIVOTIMA, KOJE ĆE NAM DONIJETI MIR I SIGURNOST U DONOŠENJU ODLUKA.” https://www.healthministries.com/covid-19-vaccines-addressing-concerns-offering-counsel/

Države i društvene zajednice diljem svijeta i ranije su se suočavali s javnozdravstvenim nalozima u različitim oblicima. Ti nalozi su donošeni kao zaštita i s ciljem obuzdavanja bolesti, prepoznajući da je zdravlje zajednice glavni čimbenik zdravlja pojedinca. Javnozdravstvene prakse bile su propisivane još od Mojsijeva vremena, a vjerojatno i ranije. Noviji primjeri propisanih javnozdravstvenih praksi uključuju zabranu pušenja u zrakoplovima i korištenje sigurnosnih pojaseva kao opći propis za sva motorna vozila. Tijekom posljednjih 120 godina, obvezno cijepljenje protiv velikih boginja provedeno je u općoj populaciji Sjedinjenih Država i u zemljama diljem svijeta, što je rezultiralo da živimo u svijetu bez velikih boginja. Brojne druge zarazne bolesti stavljene su pod kontrolu cijepljenjem koje se također nalaže (npr. dječja paraliza, ospice, difterija). Misionare adventista sedmog dana u 1930-ima Crkva je, kao njihov poslodavac, uputila da se cijepe protiv velikih boginja i tifusa. Ovi su zahtjevi tijekom godina naširoko objavljivani u službenim publikacijama Crkve i prihvaćanje ovog zahtjeva od strane članova Crkve bilo je općenito pozitivno. Zahtjevi da misionari budu primjereno i odgovorno cijepljeni važe i danas. Ellen White nije komentirala pitanje vjerskih sloboda u vezi s naputkom cijepljenja tijekom svog života. Očigledno je bolje od većine razumjela cjelovitu zdravstvenu poruku koja je povjerena Crkvi.

Crkva adventista sedmog dana ne protivi se javnoj sigurnosti i državnim zdravstvenim nalozima. Pokornost vlastima je biblijsko načelo osim ako nije u sukobu s poslušnošću Bogu (Matej 22:21; Rimljanima 13:1-7). U mnogim je slučajevima Crkva adventista sedmog dana podržala vladine naloge u vezi s pitanjima zdravlja i sigurnosti. Kada je riječ o cijepljenju protiv COVIDA-19, vjerujemo da pojedinci imaju pravo izjasniti se i braniti svoje uvjerenje hoće li se cijepiti ili ne. Državni nalozi obično dopuštaju izuzeća za osobna vjerska uvjerenja ili zdravstvena stanja. Budući da je dostupno široko rasprostranjeno osobno testiranje, pojedinci se mogu odlučiti podvrgnuti redovitom testiranju ako je potrebno.

Odjel za javne poslove i vjersku slobodu Generalne konferencije (PARL) smatra COVID-19 pandemiju krizom javnog zdravlja i u skladu s tim gleda na povezanost s cjepivima. PARL pruža podršku i pomoć vjernicima koji se zalažu za vjerska učenja i doktrine Crkve, kao što su izražena u crkvenom sustavu vjerovanja i pravilnicima (to vrijedi i za sve druge vjerske skupine). Svjesni smo da će naši vjernici ponekad imati osobne preokupacije, pa čak i uvjerenja na osnovi savjesti koje su izvan učenja i stavova Crkve. U tim slučajevima, crkveni čelnici zaduženi za vjerske slobode učinit će sve što mogu da pruže podršku i savjet na osobnoj osnovi, ali ne i u ime Crkve, iako će ponekad čak i pomoći vjernicima u pisanju osobnih zahtjeva koje upućuju poslodavcima i drugima. Međutim, kako bi se izbjegla zabuna oko vlastitih mišljenja i stavova Crkve, često će se dogoditi da u takvim prilikama Crkva neće željeti da se njezina podrška ili zalaganje za vjernika navodi u javnoj korespondenciji ili komunikaciji. Važno je da Crkva sačuva svoju sposobnost da govori o pitanjima koja su središnja u njezinu sustavu uvjerenja i identiteta, te da se njezin utjecaj ne razvodnjava odgovarajući na osobna uvjerenja i planove koji nisu središnji za njezino razumijevanje Evanđelja i proročkih nastojanja.

Crkva adventista sedmog dana, u konzultaciji s Zdravstvenim odjelom i Odjelom za javne poslove i vjersku slobodu Generalne konferencije adventista sedmog dana, uvjerena je da su programi cijepljenja koji se općenito provode važni za sigurnost i zdravlje naših vjernika i šire društvene zajednice. Stoga stavovi Crkve o vjerskoj slobodi se ne koriste primjereno ako se navode u prigovorima na vladine naredbe ili programe poslodavaca koji su osmišljeni da zaštite zdravlje i sigurnost njihovih zajednica.

To je općenito bio stav Crkve tijekom prošlog stoljeća, otkako je razvijen suvremeni program cijepljenja. Ako koristimo naše potencijale vjerske slobode u takvim naporima zagovaranja osobnih odluka, vjerujemo da ćemo oslabiti svoj stav o vjerskoj slobodi u očima vlade i javnosti. Takvi napori bi umanjili vjerojatnost da će se argumenti Odjela za vjersku slobodu čuti i cijeniti kada se koriste za pitanja bogoštovlja i vjerske prakse. Razumijemo da neki od naših vjernika gledaju na stvari drugačije i poštujemo ta uvjerenja. Ponekad neka svoja prava mogu ostvariti i prema lokalnim zakonima, a mi ih možemo uputiti na materijale i resurse za to, ali ne možemo izravno djelovati umjesto njih.

Kako je reagiralo na pandemiju Zdravstveno sveučilište Loma Linda (Loma Linda University Health – LLUH), jedno od naših izvrsnih crkvenih zdravstvenih sveučilišta? Trenutno je 90 posto naših studenata LLUH-a cijepljeno kao i 97 posto naših liječnika. Formulari za izuzeće iz religijskih razloga nude se u bolnicama onima koji odlučno odbijaju cijepljenje, ali takvi moraju priložiti rezultate tjednog testiranja. Kao rezultat toga, izvješća o COVIDU-19 među studentima i osobljem značajno su se smanjila od prosinca 2020.

Ono što će doista biti važno tijekom ove pandemije i poslije je način na koji se odnosimo jedni prema drugima, posebice unutar Crkve, ali i unutar naših širih zajednica. Ljutnja, stigmatizacija ili ocrnjivanje nemaju mjesta u Kristovom tijelu. Moramo se odnositi jedni prema drugima s poštovanjem, ljubavlju i suosjećanjem.

Umjesto da se usredotočimo na svoja pojedinačna uvjerenja, trebali bismo se tješnje zbližavati u odnosu s Kristom i jedni s drugima. Trebali bismo hrabriti jedni druge i donositi nadu ljudima svijeta dok širimo važne Božje poruke trojice anđela i iščekujemo Kristov skori povratak. Trebali bismo nastojati biti aktivniji u našim crkvama, a ne stvarati podjele unutar šireg crkvenog tijela. Kao adventisti trebamo biti primjer drugima, imajući na umu da nas svemir promatra.

Važno je da brinemo jedni o drugima, uzimajući u obzir i druge u našem djelovanju. To uključuje prevenciju širenja smrtonosne bolesti, a u razmatranju cijepiti se ili ne, iskazivati ljubav jednih prema drugima i voljeti svoje bližnje kao sebe same. Zatim, zajedno, možemo ići naprijed u vjeri prema uputi „Budite strpljivi i s ljubavlju podnosite jedni druge“, slušajući nebeski savjet: “Nastojte sačuvati jedinstvo u Duhu po miru koji vas povezuje” (Efežanima 4:2, 3). Krist nas poziva da se ne bojimo i da se u Njega pouzdamo, jer nas ništa ne može odvojiti od Njegove ljubavi (Rimljanima 8,31-39). “Bog će ići pred tobom i bit će s tobom. Neće te iznevjeriti, niti ostaviti. Nemoj se bojati ni obeshrabriti.” (SHP, Ponovljeni zakon 31:8; također Ivan 16:33) Položimo svoju nadu u Isusa i ohrabrimo se u Njemu jer je pobijedio svijet!

 Izvori i Reference:

Link izvornik:

https://adventist.news/news/reaffirming-the-seventh-day-adventist-churchs-response-to-covid-19-1?fbclid=IwAR2JVNOpw4bo9x5phLpo68-NRuN69EprUuycNDR38dtAQQ0jCaaT_Q49odw

Prijevod 27.10. 2021. Dragutin Matak, voditelj Odjela za vjersku slobodu Kršćanske adventističke crkve u RH.

  1. 1. Proces izrade ovog dokumenta uključivao je široke konzultacije različitih crkvenih entiteta i stručnjaka koji predstavljaju Svjetsku Crkvu.
  2. 2. Bilo bi dobro zapamtiti da je Bog Adamu i Evi dao slobodu izbora u Edenskom vrtu, iako je taj izbor rezultirao značajnim posljedicama.

Komentiraj