Jutarnji stih

Potreba za većim povjerenjem

„I Bog one noći učini tako: samo je runo ostalo suho, a po svoj zemlji pala rosa.“ (Suci 6,40)

Gideon je duboko osjećao svoju nesposobnost za veliko djelo koje mu je predstojalo. Nije se usuđivao stati na čelo vojske ako nema jasnu potvrdu da ga je Gospodin pozvao na ovo djelo i da će On biti s njim. Molio se: „Ako zaista hoćeš osloboditi Izraela mojom rukom, kao što si obećao, evo ću metnuti ovčje runo na gumno: ako bude rose samo na runu, a zemlja ostane suha, tada ću znati da ćeš mojom rukom izbaviti Izraela, kao što si obećao.“ (Suci 6,36.37)

Gospodin je uslišao molitvu svojega sluge. Ujutro je runo bilo mokro, dok je tlo bilo suho. Međutim, sada mu je nevjerovanje govorilo da runo sasvim prirodno upija vlagu iz zraka i da ispit nije dovoljno pouzdan. Zato je zatražio obnavljanje znaka, ponizno se moleći da svojim nevjerovanjem ne bi naljutio Boga. Njegov zahtjev bio je prihvaćen.

Gospodin za svoju službu ne bira uvijek ljude s najvećim talentima, već one koje može uporabiti na najbolji način. …

Bog će prihvatiti službu svih onih koji su poslušni Njegovoj volji, koji ni zbog kojeg razloga neće htjeti uprljati svoju savjest, koji nijednom utjecaju neće dopustiti da ih skrene s puta dužnosti. Mi sami možemo odlučiti hoće li izvještaj o našem životu biti takav da ga se nećemo zastidjeti kada se otkriju tajne svih srca, kada svačije djelo bude izmjereno na mjerilima istine. Gospodin zapošljava muškarce i žene kao svoje suradnike, ali neka nitko ne misli da je nezamjenjiv u Božjem djelu, da se bez njega ne može. …

Poučljivi ljudi puni povjerenja, koji imaju prave namjere i čisto srce, ne moraju čekati na neku veliku priliku ili steći izvanredne sposobnosti prije nego što će uporabiti svoje snage. Ne trebaju ni stajati neodlučni, puni pitanja i straha što će svijet reći ili misliti o njima. Ne trebamo se zamarati brigama i strahovanjima, već ići dalje, mirno i vjerno radeći posao koji nam je Bog odredio, prepuštajući uspjeh u Njegove ruke.

Neka naš svakidašnji život u svemu bude odraz Kristovog života, pa će svjedočanstvo objavljeno svijetu na taj način imati snažan utjecaj. … Veliki sukob između istine i laži na svojim će plećima morati iznijeti muškarci i žene koji su zapalili svoju svjetiljku na božanskom oltaru. (Signs of the Times, 23. lipnja 1881.)


Komentiraj