Jutarnji stih

Potrebne životne dužnosti

“Meni ni najmanje nije do života; samo da dovršim svoju trku — službu koju primih od Gospodina Isusa: svjedočiti za Kristovo evanđelje milosti Božje.” (Djela 20,24)

Vaša duhovna snaga i rast u milosti bit će razmjerni djelu ljubavi i dobrim djelima koja radosno činite za svojega Spasitelja koji vam nije uskratio ništa, čak ni svoj život, da bi vas mogao spasiti. …
Naša dobra djela sama po sebi neće spasiti nijednoga od nas, ali mi se ne možemo spasiti bez dobrih djela. Pošto učinimo sve što smo mogli u ime Isusa Krista i Njegovom snagom, ipak trebamo reći: “Beskorisne smo sluge.” (Luka 17,10) (4T 228)
Ako imate bogatstvo Kristove milosti u svojem srcu, nećete ga zadržati za sebe, jer spasenje duša ovisi o poznavanju puta spasenja koji im vi možete dati. Oni možda neće doći k vama i otkriti vam težnje svojega srca, ali mnogi su gladni, nezadovoljni, a Krist je umro da bi stekli bogatstvo Njegove milosti. Što ćete vi učiniti da bi i te duše dobile udio u blagoslovima koje uživate? … Rast u milosti pokazuje se povećanjem sposobnosti za rad u Božjem djelu. Onaj tko uči u Kristovoj školi znat će kako se treba moliti i kako govoriti u Učiteljevo ime. Shvaćajući da mu nedostaje mudrosti i iskustva, on će se upisati u školu velikog Učitelja jer zna da samo na taj način može steći savršenstvo u Gospodnjoj službi. I tako će svakoga dana postajati sve sposobniji za razumijevanje duhovnih pitanja. Na kraju svakog novog dana provedenog u marljivom radu, bit će još bolje pripremljen za pomaganje bližnjima. (HP 320)
Mnogi Kristovi sljedbenici tek trebaju naučiti važnu pouku o dragovoljnoj revnosti u izvršavanju životnih dužnosti. Potrebno je mnogo više milosti, mnogo više uravnoteženog karaktera da bi mogli raditi za Boga u svojstvu mehaničara, trgovca, pravnika ili ratara, da bi načela kršćanstva bila unesena u uobičajeni poslovni život, nego raditi kao priznati misionar u nekom polju. Čovjek mora imati veliku duhovnu snagu da unese vjeru u radionicu ili ured posvećujući dijelove svakidašnjeg života, uređujući svaki poslovni pothvat u skladu s mjerilima iz Božje riječi. Ali to je upravo ono što Gospodin zahtijeva. (CT 279)


Komentiraj