Vijesti

Poziv na obnavljanje medicinske misije u gradovima

Govoreći u prepunoj dvorani u sjedištu Generalne konferencije tijekom bogoslužja u subotu ujutro na Godišnjem vijeću 2012., predsjednik Ted N. C. Wilson usrdno je pozvao crkvene vođe da usredotoče svoje evanđeoske pothvate na zdravstvenu službu, kao i na to da pomognu crkvi da ostane ujedinjena uslijed teških vremena.

Predsjednik Adventističke crkve Ted N. C. Wilson iznosi subotnju propovijed 13. listopada tijekom Godišnjeg vijeća.

Wilson je pozvao crkvu da razmotri zdravstvenu poruku i poruku jedinstva, kao „dva važna i međusobno povezana tereta na Kristovoj, mojoj, a nadam se i vašoj duši.“

Citirao je iz knjige Evanđelja po Mateju, te iz spisa suosnivačice Ellen G. White, kako bi razjasnio da su medicinsko-misionarsko djelo i zdravstvena reforma „sastavni dio misije gradovima“ i da postoji „velika potreba za nesebičnim jedinstvom u Kristu“ kako bi se mogle objaviti Vijesti trojice anđela.

Njegova propovijed „Nikada ne sumnjajte – Bog upravlja“ – iznesena je tijekom vikenda otvaranja Godišnjeg vijeća, na kojem su se stotine vođa svjetske crkve, predsjednika unija, laičkih izaslanika i drugih sastali u sjedištu crkve u Silver Springu u saveznoj državi Maryland, kako bi sudjelovali na višednevnom poslovnom zasjedanju Izvršnog odbora.

Obnavljanje usmjeravanja evangelizacije na zdravstvenu službu, koje će otpočeti u New Yorku od 2013. godine, veliki je poduhvat za evangeliziranje gusto naseljenih sredina.

„U svakom gradu, adventisti sedmog dana bi trebali služiti ljudima ne samo iz svojih mjesnih crkava, već također iz središta utjecaja kao što su zdravstvene klinike, vegetarijanski restorani, čitaonice, centri za savjetovanje i centri za službu zajednici“, rekao je Wilson.


Wilson je pozvao na obnavaljanje naglaska na medicisku misiju u gradovima. Govorio je u svjetskom sjedištu crkve, a bogoslužje se prenosilo diljem svijeta preko Hope Channela.

Rekao je kako će to zahtijevati uključivanje laičkog članstva, kao i organizirani trud od strane uspostavljenih crkvenih službi kao što su Adventistička služba zajednici (Adventist Community Services), ADRA (Adventist Development and Relief Agency), Adventistički svjetski radio (Adventist World Radio), televizijska kuća Hope Channel i adventističke knjižare poput Adventist Book Centera.

Očekuje se da će do 2015. godine evanđeosko dosezanje obuhvatiti 650 od najvećih svjetskih gradova.

Wilsonova poruka se uvelike oslanjala na 14. poglavlje Mateja, koje opisuje događaj hranjenja mnoštva, na temelju kojeg je istaknuo važnost jedinstva – riječ koju je spomenuo nekoliko desetaka puta, u vezi s neugodnim položajem u kojem se crkva pronašla zbog različitih mišljenja u vezi uloge ženskog klera.

Iako je Wilson rekao da se svjetska crkva mora ravnati po postojećem pravilniku Generalne konferencije, dvije unije u Sjevernoj Americi su na svom izbornom zasjedanju ovlastile sebe za rukopolaganje žena kao pastorâ, odbacujući načelo zajedničkih donošenja odluka po pitanjima koja bi se inače riješila na generalnim poslovnim sesijama svjetske crkve, koje se održavaju svakih pet godina. Svjetska crkva je trenutno uključena u proučavanje prakse rukopolaganja, a izvješće će biti iznijeto 2014. godine.

Godišnje vijeće koje se sastaje ovoga tjedna ima ovlasti za odgovor na postupke ovih dviju unija, postupke koji su, kako je Wilson ranije izjavio, prijetnja crkvenom organizacijskom integritetu.

Wilson je u svojoj propovijedi, koja je prenošena preko Hope Channela, više puta dao do znanja da je za crkvu ključno da ostane ujedinjena.

„Riječ živoga Boga je ta koja treba odlučiti svaki spor“, rekao je Wilson, citirajući iz knjige Ellen White – 1888 Materials: „Kada ljudi miješaju svoju vlastitu ljudsku pamet s Božjim riječima istine dok zadaju snažne udarce onima koji se s njima ne slažu, tada pokazuju da nemaju sveto poštovanje za Božju nadahnutu riječ.“

Dodao je: „Govorim sebi, jednako kao i drugima, da, u kakvim se god diskusijama našli, uvijek govorimo stvari u kristolikom duhu i s poštovanjem, dopuštajući Božjoj Riječi da odluči u svakom sporu.“

Zaključio je propovijed time što je zamolio skup od 700 sudionika da se drže za ruke dok pjevaju himnu „We Have this Hope“ (na hrvatskom: „U divnoj nadi“).

— Posjetite Adventist Review kako biste pročitali transkript cijele propovjedi starješine Wilsona (ili pogledaje snimku na Hope Channelu).

— Za više slikâ s Godišnjeg vijeća, posjetite Flickr profil ANN-a (Adventist News Network).

Edwin Manuel Garcia


Komentiraj