Jutarnji stih

Pravda pobjeđuje

“Prijestolje je tvoje, Bože, u vijeke vjekova, i pravedno žezlo — žezlo je tvog kraljevstva!” (Psalam 45,6)

Više od bilo čega drugog Vladimir Simakov je volio čitati, osobito detektivske priče i povijesne romane. Posebno su ga zanimale one priče u kojima dobro pobjeđuje zlo, tako da ga je njegova supruga prozvala “Kremaljski sanjar” zbog njegove uporne vjere u pobjedu pravde. Vladimir je u kući imao veliku zbirku knjiga koja je ispunjavala velik dio kuće i zbog koje je njegova obitelj bila nesretna. Zbog toga se, umjesto da kupuje još više knjiga, upisao u narodnu knjižnicu kako bi održao mir u kući.
Jednog dana na poslu mladić po imenu Aleksandar, donio je veliku torbu punu knjiga i pozvao Vladimira da ih pogleda. Čega bi moglo biti u ovom smeću? pomislio je sa sumnjom u umu. Pročitao je naslov jedne knjige: Velika borba.
S čim bi to moglo biti u vezi? pitao se. Aleksandar mu je rekao da govori o borbi između dobra i zla. Vladimir je zaključio da to onda mora biti roman ili bajka. Ali Aleksandar mu je rekao da knjiga govori o stvarnosti. “Pa što onda na kraju pobjeđuje? Dobro ili zlo?” upitao je Vladimir.
“Pobjeđuje dobro”, odgovorio je Aleksandar.
“To onda ne može biti istinito”, rekao je Vladimir. “Dobro pobjeđuje samo u bajkama.” Aleksandar ga je pozvao da pročita knjigu jer je zasnovana na povijesnim događajima. Vladimirova radoznalost je time porasla. Zatim mu je Aleksandar pokazao knjigu o prvim kršćanima — Djela apostolska. Što je više Vladimir prelistavao knjige, to je više dolazio do uvjerenja da su mu potrebne. Ali u sebi je mislio: Izgledat ću glupo ako kupim ove knjige dok me svi gledaju. Srećom, njegova želja za knjigama bila je toliko jaka da je kupio obje knjige. To se dogodilo prije više od četrnaest godina.
Vladimir je čitao knjige i zatražio još dvije o Kristovoj uspješnoj misiji i o pobjedi pravde. Proveo je mnogo vremena razgovarajući s Aleksandrom i tražio odgovore i crpio mudrost iz Biblije za svoj svakidašnji život. Kad se pridružio Adventističkoj crkvi, doveo je cijelu svoju dvanaesteročlanu obitelj sa sobom. Doveo je i mnoge druge u Crkvu. On s radošću čita Sveto pismo i pomaže drugima u proučavanju. Sada je vođa subotnje škole u svojoj mjesnoj crkvi. Radi kao literarni evanđelist nudeći ljudima knjige koje su mu promijenile život i osvjedočile ga da će pravda doista pobijediti zlo.
Aleksandar Krutov, Rusija


Komentiraj