Jutarnji stih

Pravi misionarski napor počinje u domu

““Oboje bijahu pravedni pred Bogom, jer su živjeli besprijekorno prema svim zapovijedima i odredbama Gospodnjim.”“ (Luka 1,6)

Uspostavljanjem odnosa s Kristom obnovljeni se čovjek vraća u svoju prvobitnu zajednicu s Bogom. … Njegova je prva dužnost prema svojoj djeci i svojim najbližim rođacima. Ništa ga ne može opravdati ako zanemaruje ovaj unutarnji krug zbog šireg vanjskog kruga. U dan konačnog obračuna očevi i majke … bit će upitani što su činili i govorili da bi osigurali spasenje dušama za koje su uzeli na sebe odgovornost da ih donesu na svijet. Jesu li zanemarili svoje jaganjce, ostavljajući da se stranci brinu o njima? … Veliko dobro koje ste učinili za druge neće poništiti dug koji dugujete Bogu u skrbi za svoju djecu. Duhovna dobrobit vlastite obitelji dolazi na prvo mjesto. (GCB 2d Quarter, 1899.)
Majkama je povjerena najveća misija koja je ikada bila povjerena smrtnicima da pravilno poduče i oblikuju um svoje djece. (MS 29, 1886.)
Kad god preuzimate dužnosti koje su vam najbliže, Bog će vas blagosloviti i čuti vaše molitve. Ima toliko mnogo onih koji se bave vanjskim misionarskim radom, dok njihovi domovi ostaju lišeni takvih napora — i idu u propast zbog zanemarivanja. … Prvi po važnosti misionarski rad je briga da ljubav, svjetlo i radost uđu u krug vlastitog doma. Nemojmo tražiti neki veliki posao na području umjerenosti ili propovijedanja Evanđelja dok prvo nismo izvršili svoju dužnost u domu. Svakog jutra trebali bismo se pitati: ““Kakvo ljubazno djelo mogu učiniti danas? Koje nježne riječi mogu izgovoriti?”“ Ljubazne riječi u domu su kao blagoslovljeno sunčano svjetlo. Potrebne su mužu, potrebne su ženi, potrebne su djeci. … Želja svakog srca trebala bi biti da ostvari što više Neba na Zemlji. (RH, 23. prosinca, 1884.)
Duša spašena u obiteljskom krugu ili u vašem susjedstvu, vašim strpljivim, napornim zalaganjem donijet će isto tako mnogo časti Kristovom imenu i sjat će isto tako blistavo u vašoj kruni kao da ste je pronašli u Kini ili Indiji. (ST, 10. studenoga 1881.)


Komentiraj