Jutarnji stih

Prepuna čaša

“Trpezu preda mnom prostireš na oči dušmanima mojim. Uljem mi glavu mažeš, čaša se moja prelijeva.” (Psalam 23,5)

Dok sam jednoga dana hodala ulicom, prišla su mi dva gospodina. Nisam ih poznavala, a njima se činilo da me znaju. “Koje nove knjige imate danas?” upitali su me. Počela sam im govoriti o svojim knjigama i uskoro se među njima zametnula rasprava. Svaki od njih dvojice želio je da dođem baš u njegov ured i da mu iznesem prezentaciju knjiga. Na kraju su riješili raspravu tako što su me pozvali u poštu u kojoj je jedan od njih bio zaposlen, gdje će zajedno moći pogledati knjige. Otišli smo tamo i kad sam im pokazala knjigu pod naslovom We’ve Only Just Begun (Tek smo počeli), onaj koji je bio oženjen, rekao je da već posjeduje primjerak te knjige, a drugi, koji je još bio samac, izgledao je vrlo zainteresiran.

Ubrzo su još dva muškarca došla pogledati knjige. Kada su ugledali naslov We’ve Only Just Begun, međusobno su počeli raspravljati tko će je prvi kupiti. Upravo je tada oženjeni muškarac odlučio kupiti knjigu To Have and To Hold (Imati i zadržati), zajedno s još nekim drugim naslovima manjeg opsega. Sada su već okolnosti postale stvarno smiješne, a jedino pravo rješenje bilo je da tamo u pošti ostavim torbu i otrčim natrag u skladište po još primjeraka knjige We’ve Only Just Begun. Na taj će način svi moći kupiti svoj primjerak. Tako sam i učinila, a nakon mojeg povratka svi su bili sretni i nasmijani.

Muškarac koji je u pošti bio u uredu svojeg prijatelja, pozvao me je k sebi u svoj ured kako bih i tamo pokazala knjige. Odveo me tamo, proveo kroz sigurnosne provjere, a u njegovom uredu našla sam i mnoge druge mlade samce koji su također bili spremni kupiti knjigu We’ve Only Just Begun.

Tamo sam se upoznala i s novom prijateljicom Olivijom. Od tog vremena Olivia je od mene kupovala najmanje po jednu knjigu svakog mjeseca. Ona me je upoznala i s nekim svojim prijateljima koji su radili za Poreznu upravu ugandske Vlade. Oni su također kupili mnogo knjiga, a poslije su me upoznali sa svojim drugim prijateljima koji su radili u Službi za zaštitu divljine. I oni su bili uzbuđeni što mogu kupiti knjigu We’ve Only Just Begun.

Zadivljena sam Gospodnjim vodstvom. Stvorio je čitav oblak blagoslova od toga što sam srela dva stranca na ulici. Moje je srce prepuno, kao kod psalmista koji je izrazio svoju zahvalnost Bogu riječima: “Čaša je moja prepuna.” Hvala Ti, Gospodine!

Bety Kamanyre, Uganda


Komentiraj