Jutarnji stih

Prezren i odbačen

““Prezren bješe, odbačen od ljudi, čovjek boli, vičan patnjama, od kog svatko lice otklanja, prezren bješe odvrgnut.”“ (Izaija 53,3)

Kako malo njih imaju bilo kakvu predodžbu o patnji koja je razdirala srce Božjeg Sina tijekom njegovih trideset godina života na Zemlji. Put od jasala do Golgote bio je u sjenci tuge i žalosti. On je bio čovjek boli i trpio je takvu bol srca koju nijedan ljudski jezik ne može opisati. Mogao je reći istinu: ““Pogledajte i vidite ima li boli kakva je bol kojom sam ja pogođen.”“ (Tužaljke 1,12) Njegova patnja je bila najdublja muka duše; a koji bi čovjek uopće i mogao suosjećati s boli duše Sina beskonačnog Boga? Mrziti grijeh savršenom mržnjom, a ipak primiti na svoju dušu grijehe cijelog svijeta i zakoračiti prema Golgoti da plati kaznu prijestupnika. Bez krivnje ponuditi se da podnese kaznu krivog; nevin, ponuditi sebe da ponese kaznu zbog prijestupa Božjeg zakona. Kaznu za grijeh svake duše ponio je Sin beskonačnog Boga. Krivnja svakog grijeha pritiskala je svojom težinom božansku dušu Spasitelja svijeta. Onaj koji nije znao za grijeh, postao je grijeh radi nas da bismo mi bili Božja pravda u Njemu. Uzevši narav čovjeka, On je dospio na mjesto gdje je bio ranjen za naše prijestupe, izbijen za naša bezakonja da bismo se Njegovom ranom mi iscijelili.
U svojoj ljudskoj naravi Krist je bio iskušan toliko većim kušnjama, i s toliko više ustrajne snage zloga, koliko je Njegova narav uzvišenija od čovjekove. Duboka je i tajanstvena istina da je Krist vezan s čovječanstvom vezama najtankoćutnijeg suosjećanja. Zla djela, zle misli, zle riječi svakog Adamovog sina i kćeri pritisnule su Njegovu božansku dušu. Ljudski grijesi zahtijevali su da kazna padne na Njega jer je On postao čovjekova zamjena i uzeo grijehe svijeta na sebe. On je ponio grijehe svih grešnika, svi prijestupi uračunati su Njemu. … ““Kako ćemo joj izbjeći mi ako zanemarimo takvo i toliko spasenje? Ovo je Gospodin počeo propovijedati, a utvrdili za nas oni koji su čuli.”“ (Hebrejima 2,3) (RH, 20. prosinca 1892.)


Komentiraj