Jutarnji stih

Prijateljski vozač autobusa

“Vaše svjetlo neka tako zasja pred ljudima da vide vaša djela ljubavi te slave vašeg Oca nebeskog.” (Matej 5,16)

Prvi put sam posjetio Jolankinu i Mirekovu kuću prije više od deset godina, kad sam im prodao Isusov život za njihovu baku. Prošlo je osam godina prije nego što sam se vratio u isto područje pa sam ih odlučio ponovno posjetiti.

Prigodom tog mojeg ponovnog posjeta Mirek je odlučio da neće ništa kupiti i htio me je otjerati. Međutim, ubrzo je otišao i ostavio ženu Jolanku sa mnom u automobilu, zajedno s knjigama koje sam joj pokazivao. Jolanka je poželjela kupiti knjige za svoju djecu i drugi primjerak knjige Isusov život, ovog puta u novom izdanju.

Otada sam posjetio ovu obitelj nekoliko puta i mi smo se bolje upoznali. Pozvali smo njihovog sina na ljetni kamp i on je tada počeo proučavati s našim biblijskim radnikom. Mirek i Jolanka su također počeli proučavati, ali Mirek je tvrdoglaviji u svojim stavovima i manje otvoren za nove spoznaje od Jolanke. Tijekom proučavanja teme o suboti, Mirek je doživio ozbiljnu ozljedu nakon pada sa stabla dok je jednog dana radio u šumi. Jolanka i djeca ozbiljno su se molili za njega i Mirek je preživio na način koji su liječnici mogli opisati jedino kao čudesan. Vrlo brzo se oporavio od zadobivenih ozljeda, a na glavi mu je trajno ostao mali ožiljak.

Uskoro su Mirek i Jolanka počeli odlaziti u crkvu u Vrbnu. U međuvremenu, Jolanka je Mireku kupila sve knjige iz niza “Velika borba”. Ona je imala neke kronične zdravstvene probleme pa je odlučila kupiti nekoliko naših zdravstvenih knjiga. Mirek je počeo mnogo više čitati, a oboje su postali aktivni polaznici subotnje škole. Danas je Mirekov pogled na život potpuno promijenjen. Pa kada se netko vozi u blizini naše crkve ili u okolici, vjerojatno će vidjeti vozača dolazećeg autobusa kako mu prijateljski maše. Možete biti sasvim sigurni da je to “naš prijatelj Mirek”, kako ga zovemo.

Mirek i Jolanka vjerno su čitali i proučavali, što je dovelo do njihovog krštenja. Oni su nove svjetiljke u našoj zajednici, koje svojim sjajem svjedoče drugima o Božjoj slavi. Svojim promijenjenim životom, ljudima s kojima dolaze u dodir pomažu da upoznaju nebeskog Oca.

Petr Hoff, Češka


Komentiraj