Vijesti

Prije stotinu godina rođen je Mirko Golubić

Prije stotinu godina na današnji dan, 25. listopada 1913., rođen je Mirko Golubić u selu Radovcu kod Varaždina. Kao gimnazijalac prihvatio je biblijski nauk i zajedno sa svojim roditeljima i braćom bio jedan od osnivača Kršćanske adventističke crkve u Varaždinu. Završio je studij književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i diplomirao 1939. godine.

Radio je u odgojnom i obrazovnom djelu te u nakladničkom odjelu Kršćanske adventističke crkve u Beogradu, Zagrebu i Maruševcu. Bio je urednik knjiga i časopisa, prevoditelj i autor petnaestak knjiga i još toliko bibliografskih jedinica manjeg opsega. Njegove knjige i članci se i danas rado čitaju, a kao profesor različitih predmeta bio je omiljen među svojim učenicima i studentima, od kojih danas mnogi rade na najprestižnijim ustanovama po cijelom svijetu. Umirovljen je 1982. godine, a umirovljeničke godine proveo je u Varaždinu.

Godine 1990. dodijeljen mu je počasni doktorat američkog Sveučilišta Andrews u Berrien Springsu, Michigan. Umro je 13. kolovoza 1998. u nadi u ponovno uskrsnuće o Kristovom skorom dolasku. Listopadski broj časopisa Adventistički pregled posvećen je životu i radu adventističkog velikana dr. Mirka Golubića, koji je na kraju svojega životopisa zaključio: “Osvrćući se na svoj minuli život i rad, neizmjerno sam zahvalan Bogu za Njegovo divno vodstvo i blagoslove! Zahvaljujem Bogu za dobro zdravlje, za tjelesnu, umnu i duhovnu snagu, a osobito za dar Svetoga Duha koji me je stalno krijepio.”

Darko Kovačević


Komentiraj