Proljetni sabor mladih u Osijeku

Vijesti iz lokalnih crkava 11. 05. 2012.

Drugi ovogodišnji proljetni sabor mladih u našoj konferenciji okupio je u Osijeku od 4. do 6. svibnja mnoštvo gostiju iz bliza i daleka. Održan pod geslom “Idi i reci svijetu” bio je misijskoga karaktera, a osobiti pečat dao mu je svakako glavni govornik, temperamentni Sergio Borges iz Brazila, koji trenutno radi i živi u Albaniji.

Prvi gosti počeli su pristizati već u petak navečer, ali tek u subotu ujutro crkvena dvorana, hodnik i galerija jedva su bili dostatni da prime sve nazočne. Sav su program vodili mladi iz različitih crkava našeg okruga, a u slavljenju Boga pomogli su nam sastav iz Draža i Grace iz Osijeka, nezaobilazni kantautor Pavle Škulac i izvrsni najmlađi sudionik Luka Relić sa saksofonom i gitarom.

Saborsku poruku o godini misije za mlade iznio je pastor Bobo S. Marčeta i pozvao sve u Split kako bi tamo ovoga ljeta stekli znanje, iskustvo i oduševljenje u radu za Krista.

Poseban užitak bile su i nadahnute poruke pastora Borgesa koji nam je uz simpatičan prijevod s portugalskog i španjolskog sestre Tonke Janković iz Pule pokazao kako se u mladosti isplati biti vjeran Bogu i kako se nikada ne treba stidjeti Kristovog Evanđelja. Vjerujem da su svi prisutni bili dirnuti video zapisom o mladiću koji je pokušao samoubojstvo, kojega su spasili, a on se vratio Bogu i postao oruđe za spašavanje svojih prijatelja. Još dojmljiviji je bio snimak moderne, mlade djevojke, adventistice koja je u brazilskom reality showu posvjedočila milijunima gledatelja o svojoj vjeri i svetosti subote.

Nakon bogoslužja domaćini su u dvorištu crkve za sve sudionike sabora osigurali ručak u obliku lunch paketa, poslije čega su mnogi iskoristili prekrasno proljetno vrijeme i pošli u šetnju do Drave. U 15 sati održana je zanimljiva radionica za mlade s pastorom Borgesom.

Tijekom poslijepopodnevnog bogoslužja u osječku crkvu stigla je iz Borova posebna Biblija koju mladi Kršćanske adventističke crkve iz Slovenije, Hrvatske i Albanije svojeručno prepisuju i koja do jeseni nastavlja putovati kako bi obišla sve naše crkve širom konferencije. Po završetku subote većina mladih ostala je na zajedničkom druženju u novouređenim društvenim prostorijama, uživajući u igrama (stolni tenis i nogomet, biljar i pikado), šali i razgovoru .

Saborski je ugođaj za domaćine i goste završio tek u nedjelju prijepodne na lijevoj obali Drave, gdje su domaćini organizirali izlet uz puno igre, sporta, odmora i, naravno, graha iz kotlića. Zahvalni smo Bogu na prekrasnom sunčanom vremenu, blagoslovima međusobnih susreta i ostvarenog zajedništva, a ponajviše na snažnim i poticajnim porukama za koje vjerujemo da su oduševile i ohrabrile mlade kako bi pošli i rekli svijetu o Božjoj ljubavi.

Gordana Balašević

[gdl_gallery title=”Proljetni sabor mladih u Osijeku 2012.” width=”175″ height=”131″ ]

Leave a Comment