Vijesti

Proračun Adventističke crkve za 2014. godinu: misija, administrativna potpora, proširena revizija

Juan R. Prestol, zamjenik rizničara Adventističke crkve u svijetu, iznosi pregled proračuna Generalne konferencije za 2014. godinu. Fotografija ga prikazuje pri govoru koji je u listopadu uputio Izvršnom odboru. Zadnjih pet godina ANN omogućuje svojim čitateljima uvid u cjelokupni proračun. [fotograf Brandan Roberts]

Najznačajniji dijelovi proračuna u iznosu od 180 milijuna dolara; uvid u cjelokupni proračun može se dobiti na zahtjev.

Sredstva iz proračuna za 2014. godinu, donesenog u upravnom središtu Adventističke crkve, namijenjena su misijskom djelovanju i administrativnoj potpori izvan Sjeverne Amerike kao i djelovanju upravnog središta.

Proračun Adventističke crkve u svijetu iznosi ove godine gotovo 180 milijuna dolara a namjena mu je sljedeća:

 • 46,2 milijuna dolara za operativne troškove, plaće i programe uprave crkve u svijetu
 • 44 milijuna dolara za sredstva raspodijeljena poljima izvan Sjeverne Amerike
 • 33 milijuna dolara za potporu ustanovama
 • 29,3 milijuna dolara za misionare i zaposlenike u drugim divizijama
 • 14,6 milijuna dolara za fondove koje dodjeljuje uprava crkve
 • 12 milijuna dolara za revizijsku službu Generalne konferencije

Službenik za financije Adventističke crkve naglasio je kako svjetski proračun, koji iznosi 180 milijuna dolara, uključuje samo stavke koje se odnose na upravno središte crkve za cijeli svijet te na sredstva odvojena za svjetska polja. Svjetski proračun ne uključuje prihode ili proračune pripadajućih 13 divizija te mjesnih upravnih jedinica ili crkvi (Adventistička crkva u svijetu godišnje od desetine uprihodi više od 2 milijarde dolara). Mnoge mjesne upravne jedinice mogu same odlučiti i na sličan način dati izvješće o vlastitu proračunu.

Operativni troškovi za crkveno upravno središte u Silver Springu, u Marylandu, u SAD-u, ograničeni su na 2% od svjetske desetine i ponovno se očekuje njihovo održavanje unutar tih granica.

„Već desetljećima se operativni troškovi kreću unutar ovih granica te se na taj način više sredstava stavlja na raspolaganje svjetskim poljima“, rekao je Juan R. Prestol, zamjenik blagajnika Adventističke crkve u svijetu.

Prestol je rekao da proračun za 2014. godinu ostaje u „neizmijenjenom stanju“ zbog izmjena u postotcima od desetine iz Sjeverne Amerike. Ovu je odluku 2012. godine odobrio crkveni Izvršni odbor.

Do 2012. Sjeverno-američka divizija je u svjetski proračun Generalne konferencije doprinosila s 8% svoje desetine, a svaka od preostalih 12 divizija s 2%. Odluka iz 2012. godine smanjila je postotak Sjeverne Amerike na 6%, što će se primjenjivati tijekom nekoliko sljedećih godina. Desetina iz Sjeverne Amerike iznosi gotovo milijardu dolara, a trajne izmjene utjecat će na smanjenje od oko 10 milijuna dolara u 2014. godini, ustvrdio je Prestol.

Primateljskim divizijama, izuzev Sjeverne Amerike, dodijeljena su sredstva u rasponu od 1,3 do 4,9 milijuna dolara.  Proračun za 2014. uključuje i porast razine dodijeljenih sredstava od 2% u odnosu na 2013. godinu.

„Ni jedne godine nismo prestali davati skromno povećanje dotacija divizijama i ustanovama“, rekao je Prestol. „Čak i 2008. godine, kada smo se susreli sa svjetskom recesijom koja nije ni nas mimoišla, proračun Generalne konferencije sadržavao je skromno povećanje i umjeren pristup kako bi se nastavilo s programima.“

Izvršni odbor je 2008. izglasovao smanjivanje dotacija Inter-američkoj diviziji, Sjeverno-američkoj diviziji te Sveučilištu Loma Linda, u razdoblju od 2010. do 2014. kako bi ostali iznosi mogli biti usmjereni na druga područja i ustanove.

Dvanaest milijuna dolara namijenjenih Revizijskoj službi Generalne konferencije predstavljaju proširenje službe kako bi se pokrile revizije koje se u pojedinim područjima nisu provodile, rekao je ravnatelj Revizijske službe Generalne konferencije, Paul Douglas. Financijska potpora iznosit će 80% od cijene revizije za upravne jedinice utemeljene na sustavu desetine, te 20% za ne-desetinske upravne jedinice. Dijelovi koji nisu pokriveni sredstvima Generalne konferencije proslijedit će se divizijama koje će po prvi puta sudjelovati u troškovima revizije koja se provodi na njihovu području.

I Sjeverno-američka divizija će 2014. godine po prvi puta dobiti dotaciju od 279.000 dolara za pomoć u vođenju misije u Guam-Mikroneziji koja je do prije dvije godine bila dijelom Južne azijsko-pacifičke divizije.

Ostale značajnije dotacije iz proračuna Generalne konferencije za 2014. uključuju:

 • 7,6 milijuna dolara za Sveučilište Loma Linda
 • 5,5 milijuna dolara za časopis Adventist World
 • 5,3 milijuna dolara za Sveučilište Andrews
 • 4,9 milijuna dolara za televizijski program Hope Channel
 • 2,5 milijuna dolara za Povjerenstvo za ostavštinu Ellen G. White
 • 2,4 milijuna dolara za Adventist World Radio (radijski program)
 • 1,5 milijuna dolara potpore za tisak
 • 1,4 milijuna dolara za zasjedanje Generalne konferencije 2015. godine
 • 1,3 milijuna dolara za Sveučilište Oakwood
 • 1,2 milijuna dolara za Međunarodni adventistički institut za napredne studije
 • 1,2 milijuna dolara za Institut za geoznanstvena istraživanja
 • 1,1 milijun dolara za Adventističko sveučilište u Africi

Za cjelovit prikaz proračuna Generalne konferencije za 2014. u obliku Excel liste možete poslati svoj zahtjev uredniku ANN-a na adresu adventistnews@gc.adventist.org.


Komentiraj