Jutarnji stih

Proslavi Boga boljim zdravstvenim navikama

„Jer ste kupljeni skupo. Proslavite zato Boga u tijelu svojemu i u duhu svojemu!“ (1. Korinćanima 6,20 – Šarić)

Vlastiti osobni razvitak naša je najveća dužnost prema Bogu i bližnjima. Svaku sposobnost kojom nas je Stvoritelj obdario treba unapređivati do najviše razine savršenosti, kako bismo mogli učiniti najveću količinu dobra za koju smo sposobni. Stoga treba provoditi vrijeme na dobar način, usmjeren prema jačanju i čuvanju istinskog tjelesnog i duševnog zdravlja. (Odgovorno roditeljstvo, str. 330)

Naša je prva dužnost prema Bogu i našim bližnjima da se usavršavamo. Svaka sposobnost dobivena od Stvoritelja mora se razvijati do najvišeg stupnja savršenstva kako bismo mogli učiniti najveću mjeru dobra za koje smo sposobni. Prema tome, možemo smatrati da smo korisno utrošili vrijeme provedeno na uspostavljanju i čuvanju dobrog tjelesnog i duševnog zdravlja.

Čovjek je Božje remek-djelo, kruna Njegovog stvaranja, načinjen s visokim i svetim ciljem, i na svakom dijelu čovjekovog svetišta Bog želi ispisati svoj Zakon. … Svaki živac i mišić, svaka duševna i tjelesna sposobnost, sve treba ostati nepokvareno.

Bog je odredio da tijelo bude hram Njegovog Duha. … Vaš pojedinačni utjecaj može biti na strani dobra ili na strani zla. Ako prljate svoje tijelo, ne činite štetu samo sebi, već i mnogim drugima. Kršćanska je obveza prema Bogu da čuvamo dušu, tijelo i duh od svega što prlja jer smo kupljeni. …

Nijedan muškarac ili žena nema nikakvog prava prihvatiti naviku kojom bi oslabio zdravo djelovanje bilo kojeg organa uma ili tijela. … Oni koji se odaju uživanju duhana ili alkohola ne cijene svoj razum. Oni ne shvaćaju vrijednost osobina koje im je Bog dao da ih njeguju i usavršavaju. Upotrebom tih droga čovjekove se sposobnosti suše i propadaju. Bog želi da svi koji vjeruju u Njega osjete potrebu za usavršavanjem. Svaka povjerena sposobnost mora se povećati. Nijedan dar ne smije se zanemariti. Kao Božja njiva, Božja građevina, čovjek se nalazi pod Božjim nadzorom u svakom smislu te riječi i što se bude bolje upoznavao sa svojim Stvoriteljem, to će u njegovim očima sve svetiji postajati Njegov život. (Manuscript 130, 1899.)

 

Preporučujemo:


Komentiraj