Adventpress

Prvi hrvatski magistranti na Sveučilištu Friedensau

Pastori Mišo Havran, Dario Kovačević, Anton-Matej Lukšić i Marko Zeko postali su prvi hrvatski magistranti koji su za studij odrađen u Maruševcu dobili svoje magistarske diplome na završnoj svečanosti Sveučilišta Friedensau u Njemačkoj.

Naime, Adventističko teološko visoko učilište u Maruševcu je 2013. godine ušlo u suradnju sa Sveučilištom Friedensau, te studentima uz njihov stalni radni odnos nudi izvanredni studij Masters of Theological Studies (MTS). Studij u Maruševcu je pokrenut s trideset studenta iz osam zemalja regije. Studenti su tijekom proteklih godina odslušali trideset različitih predmeta kvalitetnih predavača.

Završna svečanost je ove godine, u izvanrednim okolnostima koronakrize, održana 11. listopada 2020. u Friedensauu, u novoj velikoj areni s 1.550 sjedećih mjesta. Predstavnici iz Hrvatske su se pridružili skupini od trideset studenata koji su ove godine priveli svoje studije kraju. Zbog koronakrize pastori Mihajlo Gurev i Dehran Hajdar iz Makedonije, kao i pastor Petar Traparić iz Srbije, nisu mogli osobno nazočiti završnoj svečanosti. Time je ukupan ovogodišnji broj maruševečkih magistranata dostigao brojku sedam. Preostali studenti trenutno vrijedno pišu svoje završne magistarske radnje i očekuje se da će sljedeće godine i oni reuzeti svoje diplome u Friedensauu.

Igor Lorencin, PhD, nekadašnji dekan Adventističkog teološkog visokog učilišta u Maruševcu, a sada docent Novog zavjeta na Adventističkom sveučilištu Friedensau u Njemačkoj