izdvojeno-slider

Radionica prirodne kozmetike i sapuna u Bistranskim Novakima

Svjesni činjenice da Bog kroz prirodu daruje čovjeka svim potrebnim, obradovao nas je prijedlog naše drage prijateljice, aromaterapeutkinje Alide Viktorije Maskalan, o održavanju besplatnih radionica prirodne kozmetike i sapuna.

Iako je to područje vrlo široko i zahtijeva ozbiljnije i temeljitije obrazovanje, aromaterapeutkinja nam je sažeto predočila temelje izrade kozmetike od prirodnih sastojaka: nerafiniranih baznih ulja, hidrolata, mirisnih eteričnih ulja… Radionice su održane 15. i 22. siječnja 2017. u prostorijama crkve u Bistranskim Novakima. Na predavanja i radionice očekivano se prijavio nježniji spol, uz poneku podršku jačeg. Svi su bili oduševljeni prezentacijom i sudjelovanjem u izradi prirodnih preparata. Na prvoj radionici, uz kratak i sažet teorijski dio, pripremale su se dnevne i noćne kreme te labela. Na kraju su oduševljene polaznice ponijele kući te svoje uratke.

Sljedeći put naslov radionice je bio “Zapjeni me… zamiriši”, a učilo se o povijesti pripremanja sapuna i izradi današnjih prirodnih sapuna. Iznimno zanimljivo bilo je i mlađem uzrastu koji su oduševljeno pomagali u izradi sapuna s elementima — glinom, lavandom, art sapunima i drugo.

Izrađeni sapuni raznih oblika, sastava i mirisa podijeljeni su polaznicima radionice. Na kraju su se svi složili da su radionice bile iznimno zanimljive i korisne jer se uz lijepo i ugodno druženje puno toga naučilo. Iako se možda neće svi upuštati u samostalno izrađivanje prirodne kozmetike (što nije previše zahtjevno ako se slijede smjernice i znanja naučena na ovim radionicama), ostaje činjenica da prirodna kozmetika u svakom smislu nadilazi komercijalnu. Možda ne donosi trenutne rezultate, ali dugoročno puno bolje djeluje na našu kožu. Zahvaljujemo još jednom aromaterapeutkinji Maskalan na uloženom trudu i vremenu i nadamo se sličnim druženjima.

 

Ljubica Đurin


Komentiraj