Vijesti iz lokalnih crkava

Radionice pripremanja zdravog vegetarijanskog obroka

Posljednjih nekoliko godina u novouređenim prostorijama i kuhinji Kršćanske adventističke crkve u Puli organiziraju se radionice kuhanja zdrave hrane koje su otvorene za građanstvo. Svaku radionicu može polaziti petnaest do dvadeset osoba, a sastoji se od tri ili četiri susreta u trajanju od po dva i pol sata. Susret se sastoji od pripreme namirnica, kuhanja, pečenja ili pripreme jela, tijekom kojeg se vode zanimljivi zdravstveno-kulinarski razgovori. Slijedi aranžiranje stola za poseban ugođaj, a nakon toga ukrašavanje hrane dodacima i zajednička večera svih prisutnih. Svaki od polaznika dobiva recepte za jela koja su se na radionici pripremala.

Tijekom veljače 2015. godine za građanstvo je organizirana radionica kuhanja zdravog vegetarijanskog jelovnika. Na drugom susretu spravljalo se varivo od suhog graška, namaz od graha, kruh chapate, kuglice od brazilskih oraha, salata od kamuta i kokos kuglice za desert.

“Uživam u pripremi novih jela, upoznavanju i druženju s novim ljudima, a na kraju večerati uz odlično posložen stol”, izjava je jedne od polaznica.

“Zašto to radite”, upitali smo Zlaticu Lukić, voditeljicu tima koji provodi radionice kuhanja.

“Nas u proširenom timu koji provodi radionice zdravog kuhanja ima pet do deset. Želimo nesebično pomagati ljudima koji se zanimaju za to, pokazati im ljubav i brigu za njih onim što znamo i možemo. Uživamo u tome. Radionice zdravog kuhanja provodimo tijekom zimskih mjeseci, a zdravstvena predavanja, koja održava nutricionistica Roberta Katačić, dr. med., kao i degustacije zdrave hrane provodimo tijekom proljetnih i jesenskih mjeseci. Polaznici cijene naše radionice, a nekolicina njih prijavila se i više puta.”

Osim recepata svaki polaznik na kraju dobije mali dar kao podsjetnik na taj susret, a u pripremi je i izlet po Istri za sve polaznike dosad održanih radionica.

Tijekom ožujka i travnja održavat će se nove radionice, a više informacija o njima može se dobiti kod voditeljice na telefon 091 7639-116. Radionice su besplatne, a prilozima koji se prikupljaju pokriva se dio troškova za održavanje radionice.

Većinski sponzor radionica je Kršćanska adventistička crkva u Puli, Stube Jurine i Franine 3.

Janko Žufić


Komentiraj