Jutarnji stih

Radost druženja s Kristom na Nebu

»Već mi je pripravljen vijenac pravednosti koji će mi u onaj Dan dati Gospodin, pravedni sudac, i ne samo meni nego i svima koji budu željeli njegov dolazak.« (2. Timoteju 4,8)

Dok su sjedili oko zajedničkog stola za vrijeme Gospodnje večere, Krist je izgovorio riječi koje su imale posebno značenje za učenike. On će uskoro morati proživjeti događaje koji će za njih biti najoštrija kušnja. Ne samo da je jasno vidio svoje poniženje i patnje, već je vidio i utjecaj tih događaja na svoje učenike. On ih nije ostavio u neznanju o budućem radu. … Znao je da će u svojoj žalosti morati podnositi napade neprijatelja, jer je Sotonino lukavstvo najuspješnije kada se usmjerava protiv onih koji su pritisnuti teškoćama. …

U tim posljednjim žalosnim satima, Krist je rekao svojim učenicima da će se u noći Njegovog stradanja svi oni ogriješiti o Njega i da će Ga napustiti. Rekao im je da će kratko vrijeme nakon Njegove smrti biti žalosni, ali da će se njihova žalost pretvoriti u radost. Rekao im je da dolazi vrijeme kada će biti istjerani iz sinagoga i da će oni koji ih budu ubijali misliti da služe Bogu. Objasnio je otvoreno zašto im je sve to ispričao dok je još s njima – da bi se, kada se Njegove riječi ispune, mogli sjetiti da im je o njima govorio prije nego što su se ispunile, i tako ojačati svoju vjeru u Njega kao svojeg Otkupitelja. …

Kristove izjave ožalostile su i začudile učenike. Međutim, nakon njih čuli su utješno obećanje: „Neka se ne uznemiruje vaše srce! Vjerujte u Boga i u me vjerujte! U kući Oca moga ima mnogo stanova. Kad ne bi bilo tako, zar bih vam rekao: ’Idem da vam pripravim mjesto!’ Kad odem te vam pripravim mjesto, vratit ću se da vas uzmem k sebi i da vi budete gdje sam ja.“ (Ivan 14,1-3)

Ove utješne riječi izgovorene su ne samo učenicima, nego i nama. U vrijeme posljednjih prizora u povijesti Zemlje, bjesnjet će ratovi. Bit će pomora, zla i gladi. Vode iz dubine prijeći će svoje granice. Imanja i životi bit će uništavani ognjem i poplavama. Zato se trebamo pripremati za stanove koje je Krist otišao pripremiti za one koji Ga vole. Postoji odmor od sukoba u svijetu. Gdje se on nalazi? Tamo gdje sam ja, tamo ćete i vi biti! Nebo je tamo gdje je Krist. Nebo ne bi bilo Nebo za one koji vole Krista kada On ne bi bio tamo. (Review and Herald, 19. listopada 1897.)


Komentiraj