Jutarnji stih

Raina je pronašla Božji mir

“Ostavljam vam mir; mir, i to svoj, dajem vam. Ja vam ga ne dajem kakav svijet daje. Neka se ne uznemiruje i ne plaši vaše srce!” (Ivan 14,27)

Jednog hladnog zimskog dana zakucao sam na vrata na kojima je s vanjske strane stajala smrtovnica čovjeka koji je umro prije dvadeset pet godina. Pozvonio sam na zvono i čekao. Vrata je otvorila starija žena, a ja sam je pozdravio i rekao: “Predstavnik sam nakladničke kuće ‘Novi život’. Želim vam pokazati knjige koji vam mogu donijeti mir i nadu.”
Ona me je pozvala u svoju dnevnu sobu, a ja sam nakon kraćeg uvoda otvorio svoju torbu i počeo joj pokazivati knjige, ukratko objašnjavajući o čemu govore. Svidjela joj se moja omiljena knjiga Isusov život. U sebi sam se molio: “Dragi Bože, osjećam da je ovoj ženi potreban Tvoj mir. Ti si obećao: ‘Mir vam ostavljam. Mir svoj dajem vam.’ Zato Te molim, Oče, da joj zapečatiš u srce potrebu da nabavi tu knjigu kako bi je Ti mogao umiriti svojom porukom.”
Uskoro je Raina izrazila želju da kupi knjigu Isusov život. Također je kupila knjigu For Your Health (Za vaše zdravlje). Kad sam joj na kraju posjeta ponudio da se pomolim za nju, ona je pristala, pa sam kleknuo i pomolio se. To ju je tako ganulo da je otvorila dušu i ukratko mi ispričala svoj život. Bila je to usamljena žena koja je još uvijek tugovala zbog gubitka voljenog muža koji je umro prije dvadeset pet godina. Nisu imali djece. “Živim sama”, rekla je, “i to vrlo teško podnosim.” Suze su govorile o njezinoj tuzi mnogo dublje od riječi.
Dva tjedna poslije opet sam je posjetio. Pozdravila me je s osmijehom i rekla: “Predivna je knjiga koju čitam!” Mislila je na knjigu Isusov život. Počeli smo proučavati Bibliju.
Godinu dana poslije stajao sam na obali Dunava gledajući kako pastor naše crkve vodi u vodu, a zatim prima za ruku stariju osobu koja stoji pred njim. Slušao sam kako odzvanja njegov jasan glas: “Draga moja sestro Raina, na osnovi priznanja tvoje vjere u Gospodina Isusa, krštavam te u ime Oca, Sina i Svetoga Duha.” Bio sam jako uzbuđen! Bog se osmjehnuo na moju službu, a Raina je konačno pronašla mir.
Ellen G. White je izjavila: “Djelo kolportaže, ako se pravilno obavlja, misionarski je rad najvišeg reda.” (Testimonies for the Church, sv. 6, str. 6) Čast mi je što mogu biti dio toga.
Rostislav Magerov, Bugarska


Komentiraj