izdvojeno-slider

Rapsodija u plavom Gospel ansambla Agape: jesen 2014.

Koncerti u Novom Sadu, Puli, Osijeku, Novoj Gradiški, Zadru, Zagrebu te brojni manji nastupi u Maruševcu, Orlovatu, Čakovcu, Bistri, Zagrebu i drugim mjestima, obilježili su bogato i snažno glazbeno, duhovno i humanitarno djelovanje ansambla Agape u jesen 2014. godine.

Krajem kolovoza ansambl Agape započeo je s glazbenim pripremama za niz koncerata i nastupa koji su bili predviđeni za jesen 2014. godine. Prvi u nizu je bio koncert u Novom Sadu, 14. rujna, u novosadskoj Sinagogi pred oko šest stotina slušatelja koji su uživali u nesvakidašnjem i raznolikom izboru pjesama, među kojima je bilo i starih, poznatih uspješnica tog sastava. Na sveopće zadovoljstvo, koncert je završio zajedničkim pjevanjem ansambla i domaće skupine Vesnik. Bio je to humanitarni koncert za mladu djevojku oboljelu od raka, o čemu su najavljivali i mediji. Tom prigodom prikupljeno je oko 1.700 eura pomoći. Isti vikend Agape je s više prigodnih pjesama i duhovnom porukom voditelja ansambla i pastora Darka Kovačevića gostovao na svečanosti krštenja mladih adventističke crkve u vojvođanskom mjestu Orlovat.

Na kongresu Jadranske unije konferencija Kršćanske adventističke crkve i festivalu duhovne glazbe u Maruševcu, 20. rujna, Agape je sudjelovao s više pjesama, a već sutradan, 21. rujna, ansambl je održao koncert u Puli, u dvorani Doma branitelja. Taj je koncert bio poziv i uvod u višetjedna arheološka i duhovna predavanja pastora Davida Curriea, gosta iz Australije. Koncert su najavljivale lokalne radijska postaje, a istarska TVnova snimila je i emitirala koncert u svom programu.

Osječka adventistička crkva organizirala je koncert ansambla Agape 27. rujna. Bilo je to na dan jesenskog sabora u Osijeku. Agape je sudjelovao u bogoslužjima svojim pjesmama i duhovnom porukom pastora Darka Kovačevića, koji je bio gost i na gradskoj radijskoj postaji kad je slušateljima tijekom razgovora s voditeljicom podijelio pet CD-a pozivajući ih na koncert u mjesnu adventističku crkvu. Te večeri oduševljeni su posjetitelji ispunili crkvu i uživali u različitoj i kvalitetnoj duhovnoj glazbi ansambla Agape. Tijekom koncerta posjetiteljima je bio najavljen niz duhovnih predavanja o Isusovim usporedbama gosta iz Sjedinjenih Američkih Država, pastora Luneta Ranđelovića.

Adventistička crkva u Novoj Gradiški organizirala je koncert Gospel ansambla Agape u Domu kulture, 11. listopada. Bio je to i cjelodnevni posjet ansambla tom gradu. Na prijepodnevnom bogoslužju izveli su više pjesama, iskustava i središnju duhovnu poruku. Nije izostao niti posjet vrlo slušanom radiju Nova Gradiška, pri kojem su domaći pastor Miroslav Lorencin i voditelj ansambla Agape Darko Kovačević razgovarali o dugogodišnjem djelovanju ansambla i najavili niz duhovnih predavanja dr. Dragutina Mataka i dr. Igora Lorencina u adventističkoj crkvi u Novoj Gradiški. Na koncertu u Domu kulture okupili su se mnogi posjetitelji iz šireg područja s obje strane Save. Svi su tom prigodom pozvani na duhovna predavanja koja su uslijedila. Na koncertu su nastupila i djeca uz pratnju tamburaša iz domaće adventističke crkve.

Humanitarni koncert održan je i u Zadru, 8. studenog, u Sveučilišnoj crkvi Sv. Dimitrija. Bio je to humanitarni projekt namijenjen prikupljanju sredstava potrebnih za liječenje mlade oboljele djevojke Darije Šimunov, nazvan “Svi za Dariju”. Na koncertu je prikupljeno nešto manje od tisuću eura ali je to bio samo povod za brojne sponzore koji su kasnije uplatili znatno veću pomoć za Darijino liječenje. U programu je sudjelovalo još nekoliko skupina iz baptističke i katoličke crkve. I tom prigodom ansambl Agape je gostovao i sudjelovao na bogoslužju u adventističkoj crkvi u Zadru.

Adventistička crkva Zagreb 1, na Prilazu Gjure Deželića 77, priredila je koncert Gospel ansambla Agape 29. studenog. U prepunoj crkvi u kojoj se tražilo mjesto više mnogobrojni posjetitelji uživali su u kvalitetnom i nadahnutom izvođenju glazbenog programa, ali i u duhovnim porukama koje su ohrabrile mnoge. I ovaj koncert imao je humanitarnu svrhu koju je objasnio domaći pastor Dario Kovačević, pozivajući posjetitelje na prilaganje dobrovoljnog dara koji je poslužio kao pomoć za nabavu ogrjeva potrebitoj osobi u blizini Zagreba. I ovom prigodom prikupljeno je nešto manje od tisuću eura. Koncert su mnogi gledali i preko interneta, a snimke pjesama s koncerta se mogu vidjeti i na: https://www.youtube.com/channel/UCLB-GfTDAIMkuHfCgp-OW8g

Svi koncerti obilovali su raznovrsnim izborom duhovne glazbe uz pratnju instrumentalista i brojnim a capella pjesmama, posebno onima s kojima je Agape nastupao u televizijskoj emisiji “Do posljednjeg zbora”. Njihove pjesme i video isječke prepoznala je i oduševljeno pozdravila brojna publika u svim mjestima. Televizijski djelatnici, koreograf i novinarka koji su surađivali s ansamblom u tim emisijama oduševljeno su posjetili i pratili zagrebački koncert ansambla Agape.

Godinu 2014. ansambl Agape je završio nastupima božićnih pjesama u raznim prigodama, crkvama i dvoranama. Duh, raspoloženje, glazba i poruke utkane u pjesme učinili su blagoslovljenima mnoge slušatelje u mnogim mjestima koji su na taj način bili privučeni Bogu. Isti blagoslov prožeo je i sve članove Gospel ansambla Agape koji s radošću koriste glazbene darove koje im je Bog dao, te kroz glazbu i riječ šire vijest i pomisao o jednom boljem, novom svijetu punom ljubavi – Agape.

Darko Kovačević


Komentiraj