Vijesti

Rimokatolički vjernici kontra – Kontra-i

Rimokatolicki prosvjediTrendu prosvjedovanja u Hrvatskoj priključili se i rimokatolički vjernici. Negdje oko stotinjak prosvjednika okupilo se na Zrinjevcu pred zagrebačkim Županijskim sudom s flasterima na ustima i grafičkim transparentima ‘Stop kršćanofobiji’.

Povod prosvjeda je suđenje vjeroučiteljici Jeleni Mudrovčić. Naime učenica koja inače ne ide na vjeronauk prenijela je majci informaciju da je učiteljica Mudrovčić izjavila kako je homoseksualnost bolest. Nakon toga uslijedila je reakcija roditelja i informacija je proslijeđena udruzi Kontra koja je reagirala sudskom tužbom.

Sanja Juras predsjednica lezbijske udruge Kontra rekla je kako je tužba podignuta protiv diskriminacije koja, kako tvrdi, ne bi smjela postojati nigdje, a posebno u državnim školama. Istaknula je kako je tužena vjeroučiteljica rekla da je homoseksualnost bolest, a na pitanje jednog od učenika što treba učiniti u slučaju da sazna da mu je prijatelj gay učiteljica Osnovne škole Bartol Kašić kazala je da ga treba pretući.
Prvo je podnesena optužba koja je odbačena na Općinskom sudu a nakon toga Kontra podnosi privatnu tužbu Županijskom sudu u Zagrebu. Pozornost javnosti temelji se prvenstveno na činjenici da se po prvi puta podiže tužba za homofobiju temeljem Zakona o suzbijanju diskriminacije. Naravno stvar je još „vruća“ zbog činjenice što se kroz slučaj vjeroučiteljice na optužničkoj klupi našla Rimokatolička crkva sa svojim učenjem.
Vjeručiteljica Mudrovčić brani se da to nije izjavila i da se u konačnici držala sadržaja plana i programa udžbenika za vjeoručitelje koji je službeno prihvaćen od Ministarstva znanosti i obrazovanja.
Prema riječima prosvjednika njihov cilj nije pritisak na pravosuđe već žele upozoriti javnost da se u Hrvatskoj građani bilo koje vjeroispovijesti moraju boriti za slobodno izražavanje. U konačnici ovaj slučaj i ovo suđenje vide kao još jedan povod za napad na katoličku crkvu.

Hrvatski radio

Mladen Juričević


Komentiraj