Sabor adventista Dalmacije i Like u Zadru

Vijesti 8. 10. 2013.

Vjernici i njihovi prijatelji iz Dalmacije i Like okupili su se na svom redovitom jesenskom saboru koji se održao 28. rujna 2013. godine u Zadru, u Baptističkoj crkvi koja je u duhu dobre suradnje ugostila vjernike Kršćanske adventističke crkve.

Gosti sabora, koji se održao pod geslom Ujedinjeni za misiju, bili su predsjednik Jadranske unije konferencija Zlatko Musija i predsjednik Hrvatske konferencije Drago Mojzeš te blagajnik unije Nebojša Milovanović i voditelj Odjela komunikacija Jadranske unije Darko Kovačević.

Domaći pastori Marijan Peršinović iz Zadra i Kristijan Mojzeš iz Splita organizirali su i vodili sabor koji se održao prijepodne i poslijepodne nakon zajedničkog ručka. Saborska bogoslužja i zajedničko druženje potaknuli su vjernike ovog okruga na duhovnu obnovu i ujedinili ih za misiju.

Predsjednik unije Zlatko Musija u svom obraćanju vjernicima na poticajan je način govorio o pet strateških planova Unije za misiju: obnovi odnosa, službi društvu, službi mladima, evangelizaciji kroz medije i nedosegnutim područjima. Blagajnik Unije Nebojša Milovanović predstavio je novosti i potrebe naših obrazovnih ustanova u Maruševcu te vrlo jasno i otvoreno govorio o financijama u Uniji. Darko Kovačević iznio je izvješće iz Odjela komunikacija, ispričao iskustva te potaknuo vjernike da još više koriste službenu crkvenu internet stranicu www.adventisti.hr i sudjeluju u stvaranju njezinog sadržaja. U prilog tome posebno je zanimljiv bio intervju domaćeg pastora Marijana Peršinovića s dvije osobe iz Šibenika i Zadra koje su preko službene internet stranice nedavno došle do novih duhovnih spoznaja i zaželjele doći u Adventističku crkvu. Jedna od tih osoba je već krštena, a druga koja je iz Zadra je dva tjedna prije sabora došla u kontakt s pastorom Peršinovićem i već je na saboru govorila o svom iskustvu i želji da pripada Adventističkoj crkvi. Pastor Nikola Dežić potaknuo je mnoge vjernike na sudjelovanje i zanimljiv razgovor o Biblijskoj pouci koja se proučavala. Duhovna poruka predsjednika Hrvatske konferencije Drage Mojzeša, o važnosti pojedinaca i vrijednosti zajedništva za misiju, te pjesme gostujućeg Gospel ansambla Agape ohrabrili su vjernike na dublje duhovno promišljanje o Bogu, životu i službi te kršćanskoj nadi. Zajednički ručak kojeg su priredile sestre iz cijelog okruga bio je, uz ugodno druženje, na blagoslov i okrepu cijelom skupu.

Istoga dana, uvečer, u velikoj dvorani Filozofskog fakulteta Zadarskog Sveučilišta, Gospel ansambl Agape započeo je Jadransku turneju u povodu 30 godina svog djelovanja, humanitarnim koncertom u korist štićenika Doma za odgoj djece i mladeži u Zadru s gostima iz Baptističke i Katoličke crkve. Humanitarnim i kulturnim djelovanjem u društvu te pozitivnom suradnjom s drugim vjerskim zajednicama završen je, uz pjesmu i zajedničku večeru, jesenski sabor adventista Dalmacije i Like 2013. godine.

Darko Kovačević

Leave a Comment