Vijesti

Saborska subota: „Evo, sve novo tvorim“

Prvi puta u istome danu – u nedjelju 9. lipnja 2013. godine – održani su u Maruševcu izborni sabori Jadranske unije konferencija Kršćanske adventističke crkve te Hrvatske konferencije i Slovenske konferencije, kao zasebnih entiteta koji sačinjavaju Jadransku uniju sa sjedištem u Zagrebu, zajedno s Albanskom misijom. Na taj način objedinjeni su mandati unije i konferencija te će se od tog datuma njihovi izborni sabori održavati u isto vrijeme svakih pet godina.

Bio je to dugačak radni dan sabora na kojem je izabrano novo vodstvo crkve za razdoblje od slijedećih pet godina: za predsjednika Jadranske unije konferencija pastor Zlatko Musija, za tajnika pastor Neven Klačmer, za blagajnika pastor Nebojša Milovanović, za predsjednika Hrvatske konferencije pastor Drago Mojzeš, za predsjednika Slovenske konferencije pastor Zmago Godina a za Albansku misiju, prvi puta u povijesti djelovanja Adventističke crkve u Albaniji, albanski pastor Alban Matohiti koji će početi s radom 2015. godine.

Svečana, saborska subota održana je također u Maruševcu, u subotu 15. lipnja 2013. godine, pod geslom „Evo sve novo tvorim“. Tom prilikom vjernicima je predstavljana nova uprava te je izvršena zahvala staroj upravi i primo-predaje službe koju je vodio pastor Dragutin Matak a umirovljeni pastor iz Australije David Currie uputio molitvu posvećenja. Predstavljeni su i članovi izvršnih odbora za novo razdoblje te je upućena zahvalnost uz ružu na poklon svim članovima izvršnih odbora u prošlom mandatu. Tom prigodom vjernicima se obratio i dosadašnji tajnik unije Srećko Kuburić.

Dosadašnji predsjednik unije Branko Bistrović u svom emotivnom oproštajnom govoru zahvalio je Bogu, obitelji i svim suradnicima u službi rekavši da je imao dobar tim. „Bila mi je velika prednost raditi s mojim ljudima“ rekao je i naglasio neke promjene koje su napravljene u proteklom razdoblju, ponajprije u restrukturiranju uprave i smanjenju administracije te istaknuo neke uspjehe na područjima kao što su: duhovnost vjerništva i molitvene skupine oikos, mediji i odnosi s javnošću, izdavaštvo i internet evangelizacije koje su po prvi puta održane u Jadranskoj uniji konferencija.

U raznolikom programu ovog svečanog bogoslužja, uime Srednje škole u Maruševcu, vjerništvu se obratila i ravnateljica, Đurđica Garvanović-Porobija. Istaknula je dva programa koja postoje u školi: opća gimnazija i medicinski program. Također ja napomenula da su svi učenici do sada uspješno položili državnu maturu te da su se mnogi upisali na prestižne fakultete u Hrvatskoj i inozemstvu. Naglasila je i uspjehe na učeničkim natjecanjima te se prisjetila posjeta školi, predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića i riječi koje je tom prigodom izgovorio: „Ja na ovom mjestu osjećam ljubav“.

Dekan Adventističkog teološkog visokog učilišta, Igor Lorencin, također je imao priliku reći nešto o redovnom i izvanrednom programu ovog studija te o magistarskom studiju koji ove godine po prvi puta kreće u Maruševcu s dvadeset i devet prijavljenih studenata. Isto tako najavio je i drugi Međunarodni teološki simpozij koji će ove godine pod naslovom „Teologija i kriza“ okupiti šesnaest govornika znanstvenika.

Duhovnu poruku na ovom svečanom bogoslužju imao je novoizabrani predsjednik Jadranske unije konferencija pastor Zlatko Musija. Govoreći o Novom nebu i Novoj zemlji rekao je da drugi Kristov dolazak neće biti samo velik događaj nego će to biti susret s velikim prijateljem koji će otrti svaku suzu i u potpunosti promijeniti naš život. Istaknuo je da je zadaća naše crkve propovijedati o tom novom kraljevstvu. „Naša dužnost ima dvije noge: propovijedati Evanđelje o Kraljevstvu Božjem i liječiti ljude od bolesti grijeha i loših odnosa“ rekao je predsjednik Musija i pozvao vjernike da kao zajednica i pojedinci služe u društvu. Na kraju svoje poruke zahvalio je svima koji su do sada služili u upravi crkve.

U svojoj službenoj izjavi za glasila naše crkve predsjednik Musija rekao je: “Moja je želja za crkvu u Jadranskoj uniji da u razdoblju koje je pred nama uzraste naša ljubav prema Isusu, prema svijetu u krizi, te zajedništvo među članovima crkve. Volio bih da to bude vidljivo u gorljivijoj duhovnosti, u većoj uključenosti svih vjernika u službi po darovima i u jednom pozitivnijem ozračju u Crkvi. Želja mi je da se pojedinačno i svi zajedno više približimo društvenoj zajednici kroz aktivnu službu potrebitima i navještanje biblijske nade, motivirani Kristovom ljubavlju i Njegovim primjerom, te osnaženi silom Svetoga Duha. Posebna mi je želja da djeca i mladi postanu nositelji pozitivnih promjena u crkvi, ohrabreni i potpomognuti od strane iskusnijih vjernika.”

Zastupnici sabora i vjernici okupljeni na svečanom saboru izrazili su svoje zadovoljstvo promjenama i nadu da će novo, mlađe vodstvo crkve pridonijeti dobrom duhu, napretku i novim iskoracima u životu i misiji crkve.

Na poslijepodnevnom bogoslužju saborske subote duhovnu poruku imao je novoizabrani predsjednik Hrvatske konferencije pastor Drago Mojzeš koji je, nadahnut tekstovima iz 14. poglavlja Lukinog evanđelja, govorio o tome kako će svaki koji se uzvisi biti ponižen te pozvao sve nazočne da razmisle o tome koliko njihov život svijetli za Krista.

Uz igrokaz s duhovnom porukom koji su priredili mladi iz Maruševca vjernicima se tog poslijepodneva obratio i Miroslav Vukmanić, član prvog naraštaja učenika škole u Maruševcu i to u povodu stote obljetnice rođenja Mirka Golubića, prvog ravnatelja Srednje škole u Maruševcu. Istaknuo je osebujnu osobnost prvog ravnatelja te njegov plodonosan rad kao profesora, urednika, prevoditelja i pisca dvadeset i pet naslova knjiga, rekavši da: „Svaka kvaliteta može doći do izražaja u Božjoj crkvi“.

Ovu saborsku subotu uljepšanu bogatim programom i kvalitetnom duhovnom glazbom, zabilježila je Hrvatska televizija koja je snimila i kraće intervjue s predstavnicima nove i dosadašnje uprave Kršćanske adventističke crkve u Jadranskoj uniji konferencija. Prilog o tome bit će prikazan na prvom programu Hrvatske televizije u subotu 22. lipnja 2013. godine u emisiji „Duhovni Izazovi“.

Darko Kovačević

Prilog u emisiji “Duhovni izazovi”


Komentiraj