Adventpress

Savjeti Adventističke crkve vezano uz pitanje COVID-19

Savjet Transeuropske divizije po pitanju koronavirusa, zdravlja i misije

26. veljače 2020. — St. Albans, Ujedinjeno Kraljevstvo (Victor Hulbert/Neven Klačmer/APN)

S povećanjem broja zaraženih i širenjem koronavirusa (COVID-19) u srednjouropskim zemljama, posebice u sjevernoj Italiji, Transeuropska divizija (TED) prenosi savjete Odjela za zdravlje pri Generalnoj konferenciji Kršćanske adventističke crkve na svjetskoj razini.

U povodu ovog rastućeg problema, izvršna tajnica Transeuropske divizije Audrey Andersson je izjavila: “Moramo biti oprezni i slijediti trenutne zdravstvene upute, poduzimajući nužne i prikladne mjere, dok s druge strane ne želimo da nas ovakve okolnosti ometu u našem misijskom djelovanju.” Djelatnici Transeuropske divizije će nastaviti pratiti zdravstvene smjernice i ograničenja u različitim zemljama te djelovati na vrijeme, sukladno prilikama u pojedinim zemljama.Trenutni savjeti Zdravstvenog odjela Generalne konferencije Kršćanske adventističke crkve su:

  • Učestalo perite ruke sapunom i vodom, ili vlažnim maramicama za dezinfekciju ruku na bazi alkohola.
  • Ako kašljete ili kišete, učinite to prekrivši lice rukama. Dok putujete, nosite sa sobom maske za lice. Ukoliko ste u prigodi da se nalazite među ljudima koji kašlju i kišu, te vam se nalaze blizu, ne ustežite se upotrijebiti svoju masku (u zračnoj luci, u zrakoplovu, čekaonicama, trgovačkim centrima, učionicama i na drugim okupljalištima ljudi).
  • Zadržite društvenu udaljenost — najmanje metar razmaka između vas i druge osobe. Izbjegavajte bliski kontakt s onima koji kašlju, kišu ili im curi nos.
  • Izbjegavajte trljanje i dodirivanje vlastitih očiju, nosa ili usta.
  • Ako počnete kašljati ili osjetite promjene pri disanju, potražite zdravstvenu pomoć te, kad je primite, podijelite s kim ste sve bili u kontaktu i gdje ste putovali.
  • Izbjegavajte javna mjesta i izravan dodir sa životinjama i životinjskim proizvodima.
  • Kod pripreme hrane prakticirajte siguran način pripreme (dobro kuhana hrana, dobro oprani proizvodi te uporaba pasteriziranog mlijeka).
  • Savjetujte se o cijepljenju protiv gripe prije putovanja.
  • Izbjegavajte putovanja u područja velike rasprostranjenosti tog virusa.

Ako smatrate da ste bili izloženi na putovanju, ili da ste bili u doticaju sa zaraženim pojedincem, potražite savjet vašeg obiteljskog liječnika. Svakako podijelite s liječnikom gdje ste sve putovali. Postoji nužni oprez u vezi s ovim pitanjem i ovo nije vrijeme za paniku, već za tihu predaju i povjerenje u Boga.

Vrlo praktične dodatne savjete o tome možete naći na internetski stranicama Svjetske zdravstvene organizacije — World Health Organisation. Pratite preporuke Kriznog stožera Vlade Republike Hrvatske. Tamo ćete pronaći više savjeta o kućnoj karanteni ako ste se vratili iz područja koje je jako pogođeno ovim virusom.

Područje Europe gdje je trenutno virus najrasprostranjeniji je sjeverna Italija. Vodstvo Kršćanske adventističke crkve u toj zemlji slijedi naputke Vlade te zemlje da se u područjima koja su u izolaciji, i u koja je zabranjeno putovati zbog visoke rasprostranjenosti virusa, ne održavaju bogoslužja u mjesnim crkvama, već da vjernici prate internetske prijenose bogoslužja iz drugih dijelova zemlje koja nisu pogođena ovim virusom u središnjoj Italiji. Mogu se također pratiti i bogoslužja putem adventističkog radijskog programa na frekvencijama u ovoj zemlji. Više o stanju u Italiji možete pratiti na stranicama Intereuropske divizije — Inter-European Division website.

Trenutno ne postoji namjera otkazati ili odgoditi niti jedan program koji uključuje djelatnike TED-a diljem Europe, a ukoliko se stanje bude promijenilo, svi sudionici će biti pravodobno obaviješteni. Naša je namjera nastaviti misiju, rukovođenje i obuku vjerništva u okvirima sigurnosti te sukladno naputcima državnih službi.

Uz sve navedeno, Odjel za zdravstvo Hrvatske konferencije naglašava još dvije korisne napomene kad je u pitanju prevencija:
— Maske nisu potpuna zaštita, pogotovo obične kirurške maske. Puno je učinkovitije da masku nose osobe koje su pod sumnjom ili su oboljele.
— Vrlo je bitno unositi dovoljnu količinu tekućine te vitamina i minerala koji su tijelu prijeko potrebni za uobičajenu funkciju i obranu organizma. Ovo najčešće ni mediji ne ističu. Kao što je već poznato, najugroženija skupina su stariji, kronični bolesnici te imunokompromitirani; stoga je vrlo bitno da se držimo načela zdrave prehrane kako bi naš imunitet mogao adekvatno reagirati na patogene.

Za više informacija pogledajte:

 

Savjet uprave Hrvatske konferencije Kršćanske adventističke crkve u Republici Hrvatskoj u vezi s koronavirusom

Uprava Hrvatske konferencije Kršćanske adventističke crkve u Republici Hrvatskoj pridružuje se gledištu Transeuropske divizije o tome kako postupati kad je u pitanju trenutno stanje i širenje koronavirusa. Pozivamo sve naše crkve i crkvene djelatnike da slijede zdravstvene naputke u prevenciji i zaštiti od zaraze koronavirusom, te da se prilikom održavanja naših javnih skupova i bogoslužja primijene svi navedeni zdravstveni naputci. Svakako primjenjujmo u svojem životu te preporuke, kao i smjernice Svjetske zdravstvene organizacije, Zdravstvenog odjela Adventističke crkve, te kriznog stožera Vlade Republike Hrvatske.

Usprkos neizvjesnosti i mnogim pitanjima koja imamo, pozvani smo slijediti zdravstvene savjete i imati potpuno povjerenje u Boga te ne širiti nepotrebnu paniku. Naša bogoslužja, programi, sastanci i misijske inicijative idu prema ustaljenim rasporedima, a ukoliko dođe do kakvih promjena, uprava Hrvatske konferencije Kršćanske adventističke crkve će pravodobno obavijestiti pastore, vodstva mjesnih crkava i vjernike.