Vijesti

Seminar za vođe mladih u Crikvenici

Ove je godine održan još jedan sastanak za vođe mladih i njihove zamjenike u Life centru u Crikvenici. Osim nove teme, ove smo se godine imali priliku upoznati s novim vođama mladih — Jovanom Radovanovim kao vođom mladih Jadranske Unije, te Antonom Matejem Lukšićem kao vođom mladih Hrvatske konferencije.

S nama je bio i bivši vođa mladih Jadranske unije i sadašnji predsjednik Hrvatske konferencije Slobodan Bobo Marčeta te vođa mladih u Transeuropskoj diviziji Zlatko Musija. U subotu nam se pridružio i predsjednik Jadranske unije konferencija Drago Mojzeš.  Na sastanku su se okupili vođe mladih i njihovi zamjenici iz Hrvatske i Slovenije, te mnogi drugi mladi zainteresirani za međusobno druženje, ali i za druženje s Bogom i dosezanje drugih za Boga. Program je bio raznolik, a obuhvaćao je bogoslužja, predavanja, radionice te skupne razgovore. Razmatrali smo što smo do sada napravili te što bi moglo biti bolje. 

Glavna tema sastanka bio je koncept iCOR. COR je kratica od engleskog naziva “Church of Refuge”, što znači “Crkva utočišta”, dok slovo “i” predstavlja pojmove poput intergeneracijski, interkulturalni, intersocijalni… Iako se ovaj naziv nekima možda čini stran ili previše zahtjevan, jer ne pripada našem jeziku, srž koncepta je važeća za nas, kao i za ostale vjernike drugih država. Transeuropska i Intereuropska divizija osmislile su ovaj koncept nakon što su uvidjele koliko drastično opada broj vjernika u adventističkim crkvama u Europi. Osobito je porazan statistički pokazatelj prema kojem svaka druga mlada osoba koja je odrasla u Crkvi napušta Crkvu. Odlaze mladi, koji bi trebali biti stupovi Crkve i koji predstavljaju njezinu budućnost. S druge strane, istraživanja su pokazala da iskustva koja mladi dožive u Crkvi imaju značajni utjecaj na to hoće li oni ostati ili ne. Stoga je srž ovog koncepta stvoriti crkve koje predstavljaju duhovno utočište, duhovni dom (prema modelu gradova-utočišta u Starom zavjetu). Naše crkve trebaju biti mjesta koja će pružiti zaštitu, sigurnost, posredovanje, pravdu i dugoročnu brigu za ljude. Crkvene zajednice trebaju biti obiteljske zajednice u kojima su svi jednako važni, dobrodošli i voljeni, neovisno o dobi, kulturi ili financijskom statusu. Koncept iCOR predstavljen je kroz deset vrijednosti: povezivanje, briga, sudjelovanje, bogoslužje, poučavanje, služba, pomirenje, mentorstvo, osposobljavanje i vodstvo. 

Kao sažetak našeg sastanka i koncepta iCOR-a, ali i poticaj i ohrabrenje za svakoga od nas, navodimo riječi iz knjige Davida Watsona, I believe in the Church (Vjerujem u crkvu): “Ovaj koncept crkve kao ‘Božjeg naroda’ — Božje nove zajednice, Njegove obitelji — u današnje je vrijeme za mnoge najuzbudljivija Radosna vijest koju su ikada čuli. Kakva li samo promjena može nastati kad osoba zna da pripada Bogu i Njegovoj zajednici zauvijek! U ovo vrijeme otuđivanja, radost potpunog pripadanja Bogu i Njegovom narodu jedna je od najsnažnijih strana kršćanske poruke o Radosnoj vijesti.”

Ivona Vratarić Skobe

Podijeli