Vijesti

Seminar za voditelje i učitelje odjeljenja za djecu

I ove godine, rekli bismo već tradicionalno, u Crikvenici smo se okupili na seminaru za voditelje i učitelje odjeljenja za djecu. Oko 90 učitelja iz Hrvatske, Slovenije i Albanije imalo je priliku ponovno čuti dragocjene savjete primjenjive u našim crkvama, ali i obiteljima, koje su s nama podijelile naše sestre Linda Koh, zadužena za Odjel djece i mladih pri Generalnoj konferenciji i Clair Sanches, voditeljica Odjela za djecu u našoj diviziji. Svoje bogato dugogodišnje iskustvo u radu po cijelom svijetu uvijek oduševljeno prenose svima kojima je stalo da njihova djeca duhovno rastu i napreduju.

Odrastati u današnjem svijetu zabave, medija i drugih izazova nije nimalo lako. Djeca su suočena sa sve većim izazovima koji mogu ozbiljno ugroziti njihovu duhovnost. Isto tako, veliki su izazovi i u poučavanju djece. Biti u korak s našom djecom danas čini se nemogućom misijom. Zbog toga su ovakvi seminari, obogaćeni novim statistikama, informacijama i smjernicama, iznimno dragocjeni.

Neke od aktualnih tema bile su usmjerene na rad s tinejdžerima, koji su uvijek bili osjetljiva skupina, a posebno su to danas. Izgraditi i njegovati dobre odnose s našim tinejdžerima važan je temelj na kojemu možemo graditi i njihovu duhovnost. Također, biti u korak s novim tehnologijama pomaže nam da se približimo našoj djeci i mladima i iskoristimo nove alate u radu s njima. Mogućnosti novih tehnologija neograničene su i mogu biti od velikog blagoslova, a djeca i mladi s njima se odlično snalaze. Ako našu djecu uključimo u rad crkve, blagoslovi mogu biti višestruki. Crkva je blagoslovljena njihovim uključivanjem i talentima, a, s druge strane, djeca se osjećaju dijelom crkvene obitelji. Pripadnost je za njih od velike važnosti i zato o tome treba posebno voditi računa.

Osim u bogatim predavanjima, imali smo priliku uživati i u izvještajima iz naših crkava i upoznati se s aktivnostima i projektima na kojima rade.

Pri kraju seminara Linda nam je najavila svoj odlazak u doista zasluženu mirovinu. No sigurni smo da će, s obzirom na svoj energičan i snažan temperament, i dalje služiti na blagoslov svima koji rade s djecom i mladima. Od srca joj želimo obilje blagoslova i zahvaljujemo njoj i Clair što su bile spremne svoje znanje i vještine ponovno podijeliti s nama.

Renata Pleško

Podijeli