Duhovnost

Siguran uspjeh s Bogom

Izvor: Unsplash

“Tražio sam Jahvu, i on me usliša, izbavi me od straha svakoga.” (Psalam 34,5)

“Ponizite se pred Gospodinom, i on će vas uzvisiti!” (Jakov 4,10)

Jednog nedjeljnog jutra tijekom naše ljetne kolportaže u La Pazu, direktor nakladništva za zapadnu Boliviju, Gualberto Mamani, uputio nam je izazov na jutarnjem bogoslužju. Tijekom tih “Sedam dana izazova” cilj je bio prodati najmanje četrdeset devet knjiga. Kolporter koji postigne taj cilj, dobit će novo odijelo!

Meni je stvarno bilo potrebno novo odijelo. Osim toga bio sam skoro siguran da mogu dostići taj cilj. I molio sam se: “Gospodine, ne samo što želim postići taj cilj, želim ga i nadmašiti!”

Prvog dana kolportaže prodao sam samo jednu knjigu. Bio sam obeshrabren i pomišljao da je izazov nemoguće dostići te da sam već izgubio sve izglede da ga dostignem. Sljedećeg dana, u ponedjeljak, probudio sam se i tražio od Gospodina da mi pomogne posebno toga dana. Odlučan kao što sam bio, otišao sam na posao i Bog je nadmašio moja očekivanja i učinio veliko čudo! Do podneva sam prodao sve knjige koje sam ponio. Morao sam se vratiti na mjesto gdje smo boravili da bih uzeo još knjiga. Dok je te večeri zalazilo sunce, prodao sam ukupno šesnaest knjiga! Poskočio sam od radosti, a zatim pao na koljena i zahvalio Bogu za Njegove blagoslove. Ono što nisam uspio prodati prethodnog dana, prodao sam danas.

Trećeg dana molio sam se Bogu da me ponovno blagoslovi. Na jutarnjem bogoslužju istaknut sam kao jedan od najboljih kolportera. Znao sam da mi je Bog pomagao. Toga dana Bog mi je ponovno pokazao svoju moć. Izgledalo je da mi je jedini posao bio da nosim torbu i prodajem knjige. Činilo se kao da se knjige prodaju same od sebe. Kad je dan došao svojem kraju, prodao sam ukupno dvadeset jednu knjigu. Nevjerojatno!

I tako su dani prolazili sve do petka, šestog dana. Opet sam bio na popisu uspješnih kolportera, što je bilo vrlo uzbudljivo. Toga jutra sam se molio za još jedan uspješan dan. Pastor je rekao da će sedmi i posljednji dan našeg “izazova” biti ponedjeljak, i da će nam već u utorak dati nova odijela. Otišao sam kolportirati s radošću, i Bog me je nastavio blagoslivljati. Te večeri, kad sam napravio konačan zbroj prodanih knjiga, zaključio sam da sam prodao četrdeset sedam knjiga za šest dana. Ne možete zamisliti koliko sam bio sretan! Kleknuo sam i zahvalio Bogu za taj uspjeh.

U ponedjeljak, sedmog dana projekta “Sedam dana izazova”, probudio se moj osjećaj samopouzdanja, za razliku od prethodnih dana. Trebao sam prodati još samo dvije knjige. U srcu mi se ugnijezdila određena oholost. Zaboravio sam na Boga i nisam se pomolio. Bio sam ponosan na svoje napore prodavši četrdeset sedam knjiga i razmišljao sam o tome koliko sam blizu dobivanja željenog odijela — a ne o traženju Božje pomoći. Sagledavao sam sebe kao središte svega i nitko u skupini, tako sam mislio, nije bolji od mene.

Dok sam odlazio u kolportažu uzdajući se u svoju mudrost, u umu sam nosio samo ove misli o svojoj važnosti. Toga jutra sam prodao samo jednu knjigu. To je značilo da moram prodati samo još jednu knjigu da bih dostigao cilj od četrdeset devet. Cijelo poslijepodne nisam prodao ništa. Svi su me odbijali. Osjećao sam se užasno. Sati su prolazili, bilo je već skoro osamnaest i uredi su se zatvarali. Sjedio sam na klupi i sažalijevao samog sebe.

A onda sam se sjetio Boga. Pomislio sam na svoju sebičnost i oholost. Počeo sam se moliti Bogu da mi je žao i zatražio oprost što sam zaboravio na Autora svih čuda tijekom cijelog prethodnog tjedna. Zamolio sam Boga za još jednu priliku. Kad sam otvorio oči, primijetio sam da će se jedna banka uskoro zatvoriti. Brzo sam otišao unutra i ušao u prvi ured na koji sam naišao. Pokazao sam službeniku tri knjige. On me je upitao: “Što još imate?” Pokazao sam mu i ostale naslove i on je rekao: “Kupit ću ih sve.” Bio sam zapanjen. Izgledalo mi je kao da sanjam. Nakon što je potpisao zaključnice, napustio sam banku pun radosti govoreći: “Hvala Ti, Gospodine! Nikad Ti više neću okrenuti leđa!”

Kad sam se vratio, sjetio sam se svojeg zahtjeva u molitvi prvog dana i kako sam molio Gospodina da mi pomogne premašiti cilj. On me uslišao. Prodao sam pedeset četiri knjige za sedam dana!

Divno je znati da nas, čak i sa svim našim pogreškama i manama, Bog nikada ne napušta. Samo Mu moramo vjerovati.

Sljedećeg dana dobio sam odijelo za kojim sam čeznuo. Do današnjeg dana proslavljam Boga za Njegove blagoslove na svim područjima života. Tijekom godina doživio sam i mnoga čuda, ali sam samo u kolportaži uvijek mogao posvjedočiti o neposrednim Božjim čudima. Dok kolportiram, osjećam da Bog upravlja i vodi moj život.

Ako želite vidjeti čuda, kolportirajte! Budite dio tog nezaboravnog pothvata.

Alan Joel Tancara Lequipe

Podijeli