Skup pastorskih obitelji u Valpovu

Vijesti 6. 05. 2014.

Pod naslovom “Propovjednička obitelj u službi” održao se propovjednički sastanak u Valpovu od 2. do 5. svibnja 2014. godine. Vikend Praznika rada pastori Jadranske unije konferencija Kršćanske adventističke crkve iz Hrvatske i Slovenije proveli su ugodno i radno sa svojim suprugama i djecom. Gosti propovjedničkog sastanka bili su bračni par Mirilov, koji kao pastorska obitelj imaju bogato iskustvo u radu i misiji.

Na putu prema Valpovu, pastori su s obiteljima posjetili Državnu ergelu Đakovo i pogledali konjičku predstavu jahača i vozača zaprega. Nakon predstave su u opuštenom ozračju razgledali lipicance i ostale rasne konje družeći se s djelatnicima ergele koji brinu za oko dvije stotine konja. Državna ergela Đakovo 2006. godine obilježila je 500 godina od utemeljenja i čak 200 godina uzgoja konja lipicanske pasmine, i kao takva je od velikog značaja za grad Đakovo, Slavoniju i cijelu Hrvatsku.

U Valpovu, odredištu propovjedničkog sastanka koji je odabran zbog vrlo povoljne hotelske ponude i usluge Vile Valpovo, pastori su sa svojim suprugama slušali i sudjelovali u više zanimljivih predavanja i radionica koje su priredili pastor Branislav Mirilov i njegova supruga Marica, s kojima je bio i njihov sin. Osim njega imaju još dvije odrasle kćeri, tako da su mogli podijeliti svoje bogato obiteljsko iskustvo u pastorskoj službi u kojoj su se našli u mnogim različitim mjestima i državama, između ostalih u Engleskoj, Irskoj, Njemačkoj, Rusiji i Cipru, gdje se trenutno nalaze u misiji.

Marica Mirilov, mr. povijesti, davala je vrlo slikovite uvode u duhovna promišljanja i poruke koje je imao njezin suprug, dr. teologije Branislav Mirilov. Nerijetko je Marica i završavala te poruke zornim primjerima i pozivima koje je upućivala. Program svih predavanja bio je osmišljen na temelju slikovite biblijske priče o dragocjenosti bisera. Tako su naslovi predavanja glasili: Dragocjenosti, Dragocjeni Bog, Dragocjeni čovjek, Dragocjena obitelj, Dragocjena crkva, Dragocjeni svijet i Misija dragocjenom svijetu. U istom duhu uz brojne predmete, poput školjki i bisera kojima se slikovito služila Marica, bile su i radionice i rasprave.

Propovjednički sastanak bio je prilika za obraćanje uprave i ohrabrivanje pastorskog zbora uz mnoge obavijesti i planove te izvješća voditelja pojedinih odjela. Nije nedostajalo niti ugodnog i opuštenog međusobnog druženja, posebno s gostujućim pastorskim bračnim parom Mirilov.

Marica Mirilov je u druženju s pastorskim suprugama u subotu navečer pokrenula Odjel službe pastorskih supruga, na čije čelo su odmah izabrali Milanu Lorencin uz pomoćnice Lidiju Dežić, Slavicu Marčetu, Svetlanu Relić i Dobrilu Sabo.

Brojne molitve i pjesme koje je u slavljenju i obožavanju Boga predvodio bend sastavljen od sudionika propovjedničkog sastanka bile su sastavni dio ovog skupa, kao i posebno priređen program koji se odvijao za djecu. Djeca iz pastorskih obitelji, Luka Relić na saxofonu i Hana Mojzeš na klaviru, nastupila su svirajući skladbe s kojima su nedavno osvojili prva mjesta na državnim natjecanjima.

Organizatori ovog skupa — uprava unije na čelu sa Zlatkom Musijom, Nebojšom Milovanovićem i Dragom Mojzešom — srdačno su uz prigodne poklone zahvalili bračnom paru Mirilov. Iskustva i nadahnuće te duhovne poruke koje su oni podijelili s pastorskim zborom Jadranske unije konferencija Kršćanske adventističke crkve zasigurno će biti poticaj i ohrabrenje u službi i radu pastora i njihovih obitelji.

Darko Kovačević

Leave a Comment