Sporedna pouka u mesijanstvu

2. 08. 2022.

“Riječ Jahvina Gospodinu mojemu: ‘Sjedi mi zdesna dok ne položim dušmane za podnožje tvojim nogama!’” (Psalam 110,1)

Jučer smo počeli istraživati Isusov navod iz Psalma 110. On je istaknuo farizejima da budući Mesija/Krist neće biti samo ljudsko biće, već i Bog. Tako je izraz “sin Davidov”, iako pravi opis Mesije, bio neodgovarajući. Mesija nije samo Davidov Sin, već i njegov Gospodin.

Isus je postigao najmanje tri cilja u razgovoru s farizejima. Prvo, javno je pokazao njihovu nedoraslost u tumačenju Pisma. Drugo, iznio je silnu tvrdnju o sebi. Pogreška farizeja nije se sastojala u tome da su njegovali previše uzvišene misli o Mesiji, već nedovoljno uzvišene. On će imati božanske odlike — toliko božanske da će Mu čuveni David odati počast kao Gospodinu (Jahvi). Iznoseći tu zapanjujuću tvrdnju o Mesiji, Isus ju je primjenjivao na sebe, kao što je već učinio ranije tog tjedna kada je pobjedonosno ujahao u Jeruzalem i ustvrdio da ima vlast nad hramom.

Treći zaključak koji proizlazi iz Isusovog navoda Psalma 110 glasi: ako Mesija nije samo Davidov sin, onda je David kao uzor Mesije nepotpun. Opis ljudskog kralja s odlikama ratnika više nije zadovoljavao. Zato vidimo Isusa kako na sebe primjenjuje naslove Mesije i sina Davidovog, ali odbacuje ograničenja židovskih definicija. Isus nikada nije došao kao kralj ratnik, već kao Janje Božje koje je uzelo grijeh svijeta (Ivan 1,29). On nije samo nastojao osloboditi Židove od Rimljana, već spasiti svoj narod od njihovih grijeha gdje god se oni nalazili (Matej 1,21).

Isusovo citiranje Psalma 110 u 22. poglavlju Evanđelja po Mateju također otkriva određene pojedinosti o Njegovom razumijevanju poslanja: 1) da će izvojevati pobjedu i sjesti s desne strane Bogu i 2) da će na kraju poraziti neprijatelje koji će biti položeni u podnožje Njegovih nogu.

Takva sigurnost ključna je za nas vjernike dok se suočavamo s napadom svijeta na našu vjeru. Zato ne čudi što je Psalam 110 postao najcitiraniji starozavjetni tekst u Novom zavjetu, na koji se misli ili navodi 33 puta. Poslanica Židovima stalno iznova poziva se na ovaj tekst naglašavajući da kršćani mogu živjeti u potpunoj sigurnosti zato što služe uskrslom Isusu koji sjedi “s desne strane Veličanstva u nebu” (Hebrejima 1,3).

Možemo biti zahvalni što Isus nije samo Davidov sin, već njegov Gospodin Pobjednik.

 

Preporučujemo:

Leave a Comment