Jutarnji stih

Stalne duhovne vježbe

“Bdijte, čvrsto stojte u vjeri, muževno se držite, budite jaki!” (1. Korinćanima 16,13)

Ovaj uzvišeni ideal objavljen je mladima i Bog ih poziva da dođu i stvarno rade za Njega. Iskreni mladi ljudi koji uživaju da budu učenici u Kristovoj školi mogli bi obaviti veliko djelo za Učitelja kad bi samo poslušali zapovijed Načelnika svoje vjere, koja odjekuje kroz vjekove sve do našeg vremena: “muževno se držite, budite jaki!” (Poruka mladima, str. 7)
Snaga dolazi vježbanjem. Svi koji upotrebljavaju sposobnosti koje im je Bog dao, bit će sposobniji posvetiti se radu u Njegovoj službi. Oni koji ne čine ništa u Božjem djelu, neće rasti u milosti i spoznavanju istine. Čovjek koji bi legao i prestao se služiti svojim udovima, uskoro bi izgubio svaku sposobnost da ih upotrebljava. Tako i kršćanin koji ne vježba snage dobivene od Boga, ne samo da neće rasti u Kristu, već će izgubiti i snagu koju ima; postat će duhovno oduzet. Oni koji iz ljubavi prema Bogu i svojim bližnjima pomažu drugima, postaju utvrđeni, ojačani, učvršćeni u istini. Istinski kršćanin radi za Boga ne nagonski, već iz načela; ne jedan dan ili mjesec, već cijelog svojeg života. (5T 393)
Ovaj svijet nije mjesto za održavanje svečanih smotri, već bojno polje. Svi su pozvani podnijeti poteškoće kao dobri vojnici. Moraju biti jaki i ponašati se kao ljudi. Učite ih da se prava snaga karaktera provjerava spremnošću da nose terete, da izdrže na teškom mjestu, da obave posao koji se mora obaviti, iako ne donosi nikakvo zemaljsko priznanje ili nagradu. (Odgoj, str. 262, 263)
O, kada bi svatko mogao pravilno ocijeniti vrijednost sposobnosti koje je dobio od Boga! Uz Kristovu pomoć, možete se uspinjati ljestvama napretka i dovesti svaku svoju sposobnost u pokornost Isusu. … Svojom snagom ne možete ništa učiniti; ali milošću Isusa Krista svoje sposobnosti možete iskoristiti na takav način da donesu najveću korist vašoj duši i najveći blagoslov dušama vaših bližnjih. Uhvatite se za Isusa pa ćete marljivo činiti Kristova djela i konačno primiti vječnu nagradu. (SD 118)


Komentiraj