Jutarnji stih

Što bi bilo?

“I uši će tvoje čuti riječ gdje iza tebe govori: To je put, njime idite, bilo da vam je krenuti nadesno ili nalijevo.” (Izaija 30,21)

Čuda se događaju, a najveće od svih čuda je obraćenje jedne osobe. Dva takva iskustva dogodila su se u selu u okrugu Dinskaja u Rusiji.
Jednoga dana literarni evanđelist Andrej pokucao je na vrata kuće Revmire i njezinog muža Tagira, umirovljenog časnika. Revmira je slušala Andreja i kupila dvije knjige. Andrej bi s vremena na vrijeme svraćao k njima. Uskoro su se njihove obitelji sprijateljile. Razgovarali su o mnogim pitanjima poštujući mišljenja jedni drugih. Sedam godina poslije, Revmira je počela dolaziti u crkvu. Godinu dana poslije je krštena. Tagir je čitao Bibliju i knjige Ellen G. White. Sada čita i subotnjoškolske pouke s Revmirom i dolazi na sva važnija crkvena zbivanja. Što bi bilo da Andrej nije pokucao na njihova vrata?
S Revmirom je krštena i druga žena, Darja. Njezin pradjed bio je jedan od prvih adventista sedmoga dana u Rusiji. Godine 1905. otišao je u SAD i slušao kako propovijeda Ellen G. White. I njegova kći je bila adventistica i Darja se još sjeća riječi molitava kojima se njezina prabaka obraćala Bogu. Ali nakon što je umrla, više nije bilo adventističkih vjernika u toj obitelji.
Dvadeset godina poslije Darja se s obitelji preselila u okrug Dinskaja. Pokušavala je svetkovati subotu i često se obraćala Bogu u molitvi. Kad je Andrej prolazio kroz njezino selo, odlučio je ubaciti nekoliko časopisa koji su mu preostali u prilično velik broj poštanskih sandučića. Jedan takav časopis dospio je u Darjin sandučić i sljedeće subote Darja i njezina teta došle su na bogoslužje. Uskoro je postala vjernica crkve u Dinskaji. Njezin muž Aleksej nije joj pružao potporu, ali je šest mjeseci kasnije ipak došao u crkvu da vidi što se tu događa. Onda je Darjina sestra Marija počela dolaziti na bogoslužja, tako da su u 2011. Aleksej i Marija bili kršteni.
Što bi se dogodilo da Andrej nije stavio sve te časopise koji su mu preostali u poštanske sandučiće? Kad vjerno služimo Bogu, ne moramo se pitati “što bi bilo?” jer kad izvršavamo volju našeg Nebeskog Oca, naši će napori uvijek uroditi plodom.
Andrej i Tatjana Gilmidinov, Rusija


Komentiraj