Vijesti

Stotine krštenih u Nassau Coliseumu po završetku prve faze NY13

Odjeven u tamnoplavo kršteničko odijelo, Thomas Olivera iz Peekskilla, New York, zakoračio je tog poslijepodneva u bazen za krštenje postavljen ispred govornice u Nassau Veterans Memorial Coliseumu, imajući na umu samo jednu misao: Konačno će biti kršten!

Ubrzo je bilo jasno da je adventistički pastor koji je krstio Oliveru bio sâm predsjednik Generalne konferencije Ted N. C. Wilson, koji je prije toga održao propovijed o ulozi koju će adventni pokret imati na kraju vremena.

Olivera je bio nasmiješen i radostan, baš kao i John MacKneil, bivši stanovnik njujorškog Greenwich Villeagea. On je posjetio Adventističku crkvu Historic Seventh-day Adventist Church smještenu u Zapadnoj 11. ulici i odlučio pratiti četverotjedni niz predavanja predsjednika Wilsona pod nazivom “Otkrivenje nade”. Predsjednik Wilson je krstio i MacKneila, koji je bio nadvladan emocijama zbog doživljenog iskustva.

[SLIKA] Tomas Olivera iz Peekskilla, New York, bio je prvi od nekoliko krštenika koje je krstio predsjednik Generalne konferencije pastor Ted N. C. Wilson, na svečanosti NY13 u Nassau Veterans Memorial Coliseumu u Unindaleu, u New Yorku [foto: Mark A. Kellner/Adventist Review]

“Nadahnjujuće je biti kršten od strane ovog Božjeg čovjeka”, izjavio je MacKneil stojeći pored Wilsona koji je na početku svoje službe nakratko radio kao pripravnik u toj mjesnoj crkvi. “Htio sam biti kršten; trebao sam biti kršten. Osjećam se odlično i nadahnuto!” I MacKneil i Wilson su izjavili da uskoro očekuju da se Crkvi pridruži i MacKneilov brat.

Nadahnuće se svakako osjećalo tog dana proslave i predanja koji je, prema riječima službenika, bio prvi veliki zajednički projekt “Greater New Yorka” i Sjeveroistočne konferencije. Skupu su prisustvovali vjernici iz cijele regije, službenici iz glavne uprave Adventističke crkve i Sjevernoameričke divizije te vjernici iz udaljenijih područja, kako bi obilježili završetak početnog dijela evangelizacija velikih gradova i izrazili dobrodošlicu stotinama novih vjernika. U samom Nassau Coliseumu kršteno je oko 150 ljudi, ali u mjesnim crkvama u blizini Coliseuma kršteno ih je tog jutra mnogo više, rekao je evanđelist Mark Finley. Procjene ukazuju na približno 2.000 krštenja u kampanji NY13 prije samog ovog događaja.

Stotine su krštene prije toga kao rezultat više od 400 evangelizacijskih zbivanja u adventističkim crkvama na području New Yorka. Baš kao što je Wilson izjavio u propovijedi o trudu koji je uložen u projekt NY13: “Ovo nije igra za promatranje”, napominjujući da je i nekoliko potpredsjednika uprave Adventističke crkve na tom području provodilo misiju.

Mnogi predsjednici divizija došli su promatrati rezultate te velike evangelizacije: Erton Köhler, predsjednik Južnoameričke divizije i njegova žena Adriene viđeni su među nazočnima na jutarnjem subotnjem bogoslužju. Nema sumnje da su bili ponosni nastupom brazilske skupine Kraljevi vjesnici (Arrautos do Rei), koja je sudjelovala u glazbenom dijelu jutarnjeg bogoslužja.

Glazba nije bila jedini razlog za radost tog jutra: nekoliko gradskih službenika prisustvovalo je svečanosti i odalo priznanje za pozitivne učinke koje je Adventistička crkva imala na zajednicu. Gradonačelnik susjednog grada Hempsteada u New Yorku zaželio je dobrodšlicu adventistima. U mnoštvu je viđena i Una S. T. Clarke, bivša članica Gradskog vijeća New Yorka i majka američke predstavnice Yvette Clarke (Brooklyn).

Ali najveće priznanje adventistima uputio je Bill DeBlasio, voditelj ureda predsjednika Gradskog vijeća grada New Yorka.

“Zastupam 8,4 milijuna stanovnika grada New Yorka”, izjavio je DeBlasio. “Došao sam se zahvaliti i iskazati poštovanje zalaganju adventista u našoj zajednici. Bio sam dirnut radom vaših mladih kad je područje našega grada pogodio uragan Sandy. Adventistička crkva svakodnevno u New Yorku radi dobra djela.” Pozdravio je adventističke napore u promoviranju zdravog načina života i nadodao je da adventističke obrazovne ustanove imaju “jedan od najboljih obrazovnih sustava na planetu”.

DeBlasio je zaključio: “Adventisti svakodnevno čine naš grad boljim i jačim. Zato vam želim i još veće Božje blagoslove u radu.”

Nakon izjava gradskih službenika, evangelist Mark Finley pomolio se za gradske dužnosnike, a dobrodošlicuim je zaželio i predsjednik Wilson.

Wilson je u svojoj jutarnjoj propovijedi naglasio da, iako je ovaj 29. lipnja povijesni događaj, to nikako nije kraj aktivnosti: “Projekt NY13 se treba nastaviti dok Isus ne dođe!”

Govoreći o “knjižici” koja je bila slatka u ustima, ali “gorka u utrobi” (Otkrivenje 10,8.9), Wilson je povezao razočaranje apostola, koji su mislili da će Isus uspostaviti Božje kraljevstvo za svog boravka na Zemlji, ali je umjesto toga bio razapet, pokopan i uskrsnuo je nakon tri dana, s razočarenjem milerovaca. Milerovci, iz koji su naposljetku nastali adventisti, su najprije mislili da Danielovo proročanstvo o 2.300 dana iz osmog poglavlja ukazuje na Kristov povratak na Zemlju u listopadu 1844.

Umjesto toga, učenici iz prvog stoljeća su počeli propovijedati Evanđelje i u Djelima 17,6 je zabilježeno da “su preokrenuli svijet”. Tako i danas, izjavio je Wilson, adventisti sedmog dana — kao duhovni potomci milerovaca — trebaju dosegnuti ljude u cijelom svijetu donoseći im poruku trojice anđela i nadu da će Isus uskoro doći.

“Ovo nije još jedna od crkava u nizu,” izjavio je Wilson. “Crkva adventista sedmoga dana je Božji pokret.”

Napominjući da je Adventistička crkva prisutna u više od 200 zemalja i područja u svijetu, Wilson je pohvalio medijsku službu crkve izjavljujući da: “Adventist World Radio vrši snažan utjecaj po cijelom svijetu.” Pohvalio je i televizijski program Hope u vlasništvu Adventističke crkve, kao i neovisne televizijske službe koje sudjeluju u dosezanju ljudi kroz medije.

Wilson je ponovno naglasio da ova svečanost nije kraj rada na tom području. Rekao je da su se tisuće okupile na bogoslužju i proslavljanju: “Došli smo u New York kako bismo naviještali Radosnu vijest velikim gradovima. Ovo danas nije vrhunac koji smo dosegli u New Yorku; poslanje se i dalje nastavlja.”

Izjavio je da je njegovo iskustvo u misiji u Greenwich Villeagu bilo čudesno. “Gledatelji su do samoga kraja posjećivali evangelizaciju.”

Vjernici crkve bili su zadivljeni. Duane Cady, privremeni predsjednik Atlantic Union Collegea, ustanove u vlasništvu Adventističke crkve u južnom Lancasteru, bio je u posjetu svojem domu u Syracusi, u New Yorku. Kao bivši predsjedavajući odbora Američke medicinske udruge, prikrivao je suze dok je promatrao broj novokrštenih.

“Ovo je čudesno! Napredujemo, i jako sam sretan i uzbuđen zbog toga”, izjavio je.

Kako su se krštenja nastavljala, a svjedočanstva i glazba su sve više uljepšavali taj svečani dan, osjećalo se da će razdraganost i radost i sjećanje na ovaj dan potrajati još dugo.

Mark A. Kellner


Komentiraj