Jutarnji stih

Stvoreni smo radi dobrih djela

„Njegovo smo, naime, stvorenje, stvoreni u Kristu Isusu radi djela ljubavi koja Bog unaprijed pripremi da u njima živimo.“ (Efežanima 2,10)

Postoje prilike da obavite djelo za Isusa, prilike o kojima nikada niste ni sanjali! Kršćanin je sličan Kristu, kršćanka je slična Kristu; aktivni su u Božjoj službi, prisutni su na društvenim sastancima, njihova prisutnost ohrabruje i druge. Vjera se ne sastoji od djela, ali vjera djeluje; ona nije dremljiva. Čista Isusova vjera zdenac je iz kojeg teku podašnost, ljubav, samopožrtvovnost. … Kada je Kristova ljubav u srcu, usne će izgovarati hvale Njemu, veličati Njegovo ime. Duša ispunjena Kristovom ljubavlju osjećat će potrebu. …

Božji sinovi i kćeri moraju pokazati da su nebeskog podrijetla. Velik je u Božjim očima onaj tko usred mnoštva, pritisnut brigama i materijalnim nedaćama, drži svoju dušu neopoganjenom, neokaljanom, bez mrlje svjetovne zagađenosti. Čvrsto se oslanjajući na Boga u molitvi i vjeri, ta duša ostaje čvrsta u svojoj moralnoj neovisnosti, a ipak puna savršene ljubaznosti, ljubavi i dobrote. Ona se suočava s kušnjama u društvu i pobjeđuje ih, održava vezu s Bogom, a razgovor između te duše i Boga omogućuje joj da putem svojih društvenih odnosa prenosi drugima izabrane blagoslove koje izlijeva Nebo. … Stroga i nepristrana pravednost vidjet će se u svim vašim postupcima, ali vaša dužnost tu ne završava. Bog zahtijeva više. On zahtijeva od vas da volite onako kao što je Krist volio duše. On od vas zahtijeva sućut prema napaćenima, zabludjelima, prema onima koji su podloženi Sotoninim kušnjama. On od vas zahtijeva ljubaznost, uslužnost čak i prema nesretnima, velikodušnu obzirnost prema osjećajima drugih. … Vi morate tako urediti svoje odnose i postupanje prema svijetu da sebi osigurate spokojan, posvećen mir, a za sobom ostavite pravi kršćanski primjer. (Letter 7, 1883.)

 

Preporučujemo: