Vijesti

Susret vođa Kršćanske adventističke crkve s albanskim premijerom

[Tirana, 2. listopada 2012.] Visoko poslanstvo Jadranske unije konferencija Kršćanske adventističke crkve, na čelu s predsjednikom, pastorom Brankom Bistrovićem, nazočila je neslužbenom sastanku s premijerom Albanije, prof. dr. Salijem Berishom. Pastora Bistrovića pratili su pastor Sretko Kuburić, izvršni tajnik Jadranske unije konferencija, dr. Dragutin Matak, predstavnik Udruge za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj,  pastor Julian Kastrati, izvršni tajnik Albanske misije, pastor Sergio N. Borges, pomoćni blagajnik Albanske misije, te dr. Beatrice C. Kastrati, ravnateljica ADRA-e Albanija.

U svom pozdravnom govoru pastor Bistrović je premijeru Berishi prenio pozdrave u ime dr. Bertila Wiklandera, predsjednika Transeuropske divizije Adventističke crkve, koji je Albaniju posjetio ranije ove godine kako bi prisustvovao obiljažavanju dvadesetogodišnjice službenog organiziranja Adventističke crkve u toj bivšoj komunističkoj državi. Pastor Bistrović je zatim govorio o Crkvi adventista sedmog dana u svijetu, o njezinoj strukturi, poslanju i viziji. Naglasio je kako “Crkva ne postoji kako bi služila sebi, već kako bi služila i udovoljila potrebama društvene zajednice”, uvjeravajući tako premijera Berishu u trajnu predanost Crkve i ADRA-e albanskom narodu kojemu nude sveopće vrijednosti putem holističkog pristupa koji je diljem svijeta stvorio vrlo pozitivnu sliku o adventizmu.

U ime Udruge za vjersku slobodu dr. Dragutin Matak je zahvalio premijeru i albanskoj vladi za iznimnu i primjernu razinu vjerske slobode i mirnog suživota različitih religija u Albaniji. Izražavajući svoju zahvalnost Adventističkoj crkvi za njezin pridonos vjerskoj slobodi, premijer Berisha je sa svoje strane istaknuo kako je “poštovanje drugih religija jedna od temeljnih vrijednosti albanske civilizacije”. Nadalje je premijer Berisha naglasio kako su se “vjerska snošljivost i suživot prenosili s jednog naraštaja na drugi, unatoč različitim pokušajima osvajača da albansku vjersku raznolikost uporabe kao sredstvo nesloge, ili prijašnjeg komunističkog sustava koji je pokušao izbrisati vjeru iz savjesti ljudi”.

Nakon izvješćivanja premijera o proslavi dvadesetogodišnjice osnivanja Adventističke crkve u Albaniji, naglašena je činjenicu kako adventizam ima mnogo starije korijene na albanskom tlu, koji sežu čak stotinu godina u prošlost. Iznesena je dirljiva pripovijest o albanskom adventističkom mučeniku vjere, Danielu Lewisu, ljekarniku iz Bostona koji se vratio u rodnu Albaniju tijekom 1930-ih kako bi tom Zemljom Orlova proširio adventnu poruku. Nakon Drugog svjetskog rata i uvođenja represivnog komunističkog sustava, Daniel Lewis je utamničen, mučen i skončao je u zatvoru zbog svojih biblijski utemeljenih vjerovanja, uključujući i držanje subotnjeg dana svetim.

Jedna od Lewisovih biblijskih učenica, imenom Meropi Gjika, čekala je više od četiri desetljeća kako bi bila krštena te kako bi Gospodinu predala svoju desetinu i darove. Prisjećajući se njezine posljednje želje za crkvom smještenom u blizini središta Tirane, premijeru je predana zamolbu za izgradnju višenamjenskog društvenog i evanđeoskog centra koji bi istodobno bio i mjesto okupljanja cjelokupne adventističke crkvene zajednice u Tirani.

Na oduševljenje svih nazočnih, premijer je obećao svoju punu potporu ovom projektu i potvrdio kako je crkva koja skrbi za duhovne, društvene i zdravstvene potrebe društva doista dobrodošla. U širem kontekstu premijer Berisha je također dao potporu albanske vlade poticajima Adventističke crkve i ADRA-e na područjima međuvjerskih razgovora, kulture i društvene suradnje.

Vođe Jadranske unije Konferencija, Albanske misije i ADRA-e Albanija su u znak poštovanja darovali premijera malim darom od predsjednika TED-a: nedavno tiskanom Biblijom na albanskom jeziku (Thomson Bible), kao i plaketom u znak priznanja premijeru Berishi na dugoročnom i jedinstvenom pridonosu vjerskoj slobodi te promicanju humanitarnih i vjerski utemeljenih vrijednosti među albanskim narodom.

Više podataka o crkvi u Albaniji i ADRA-i Albanija pronaći ćete na mrežnim stranicama  www.adventist.al i www.adraalbania.blogspot.com.

Julian Castrati [Ted NEWS]


Komentiraj